Johanna Danielsson växte upp i Pelarne och gick i skolan där. I dag är hon vice VD och framtidsstrateg på konsult- och analysföretaget Kairos Future i Stockholm. Företaget hjälper sina uppdragsgivare att förstå och forma framtiden.
– Att förstå trender i samhället och positiv psykologi tyckte jag var intressant redan när jag var ung, säger Johanna. Pappa höll på med friskvårdsprojekt och idrottsrörelsen så det hade jag med mig i bagaget.
Som 15-åring började Johanna Danielsson att sommarjobba på Vimmerby turistbyrå. Det här var i mitten av 80-talet när familjerna Soowik, Jalminger och Isacsson hade låtit bygga små miniatyrhus och miljöer hämtade från Astrid Lindgrens böcker i Vimmerby. Då hette parken Sagobyn.
– Det var en spännande tid när turismen i Vimmerby började växa. Det var när de tre familjerna tog tag i det och skapade Sagobyn som det hände något, och hade de inte gjort det så hade inte Vimmerby haft sina inkomster från turismen. Vimmerby hade inte blivit en turistmagnet bara för att Astrid är född här, säger Johanna Danielsson.
– Turisterna som kom åkte till Bullerbyn och Katthult men det fanns inte många boenden i Vimmerby, många åkte vidare till Västervik för att övernatta. När jag är ute och föreläser brukar jag ta Vimmerby som ett bra exempel på en fantastisk destinationsutveckling.
Den dåvarande turistchefen i Vimmerby hjälpte Johanna att få ett stipendium som gick att söka hos Sveriges turistråd. Hon flyttade till Kiel efter skolan och fick en trainee plats på ett reseföretag.
– Jag vara bara 19 år och blev givetvis kär, så jag stannade kvar i Kiel i femton år och läste på universitetet och jobbade på ett turismforskningsinstitut. Jag flyttade till Tyskland precis när muren fallit så det var en spännande tid att bo där, säger hon.
Johanna och hennes man kände att tempot var högt i Tyskland och började leta efter en vacker plats i fjällvärlden att bo i. De flyttade till Arjeplog och där startade hon eget företag med forskning och rådgivning inom turism.
– Norrbotten ligger före övriga Sverige med uppkopplingar och videokonferenser så det gick bra. Jag bodde där i fyra år, sedan fick jag lappsjuka, så då flyttade jag till Stockholm, säger Johanna Danielsson.
Hur kommer corona att påverka resandet framöver?
– När man tittar i forskningsprojekt vad som händer efter katastrofer så ser man att människor börjar resa igen väldigt snabbt. I det här fallet har vi en annan typ av kris där en åtgärd är att stoppa resandet. I ett scenario där vi kan resa i sommar kan det bli en rekordsommar, men många blir arbetslösa så vi har inga stora plånböcker. Resandet från andra länder kommer att vara mycket begränsat. Om vi har ett scenario där vi inte kan resa i sommar så kommer det sannolikt inte att finnas någon besöksnäring kvar när hösten kommer. Nu kommer regeringen med stödåtgärder, jag tror att det är för lite och för sent.
Hur reser vi om tio år?
– Virtuella upplevelser där man kan utforska platser utan att resa dit på riktigt kommer att få större betydelse. Det finns redan nu i Malmö och Stockholm ställen där man i ett team tillsammans utforskar olika miljöer. Kanske har den nya hyperloopen utvecklats som konkurrens till höghastighetsjärnvägar och även elflyg. Vi kommer att resa mera miljövänligt, avslutar Johanna Danielsson.