Drivkraft har inte varit någon bristvara för Daniel Nestor, 23. Han är ordförande för SSU i Kalmar län och lokalordförande för Socialdemokraterna i Vimmerby. Redan som 15-åring arrangerade han arbetsmarknadsmässan Frammis i Vimmerby för första gången och fick en mängd lokala företagare att ställa upp och berätta förutsättningarna på den lokala arbetsmarknaden. Idag jobbar han på reklambyrå och driver även eget företag. Nu är han en av ett tiotal unga förebilder som lyfts fram av Non-Silence Generation.
– Det är hedrande att bli tillfrågad och kul att få vara ett bra exempel, som kan inspirera andra ungdomar, säger han.
Non-Silence Generation är ett nationellt projekt som genomförs under tre år i samarbete mellan Fryshuset och Raoul Wallenberg Academy. Syftet med projektet är att fånga upp ungas förändringskraft och matcha unga med föreningar och ideella uppdrag och inspirera dem att själva starta och driva ideella organisationer.
Vad vill du skicka vidare, som förebild?
– Det viktigaste för mig är att våga testa sina idéer där man bor. Jag är väl något av landsbygdsförebilden bland de som lyfts fram. Bilden unga matas med är att man måste flytta till en storstad om man ska bli något. Jag tror tvärtom, att det finns fördelar och stor potential i mindre orter.
På vilket sätt kan det vara en fördel?
– Man konkurrerar inte om resurser när man bor i en liten kommun. Min erfarenhet är att när man väl har idéer och bor på en mindre ort är det lätt att få med sig folk. I mitt fall var det tack vare stöd från kommunen och fritidsledare som jag kunde genomföra Frammis, hade jag bott i en storstad hade det inte varit lika lätt. Man kan göra häftiga saker på landsbygden också.
När vaknade ditt eget intresse att påverka?
– Under elevrådstiden, på högstadiet och framförallt på gymnasiet. Det som är bra med Non-Silence Generation är just att man ska fånga upp unga som är intresserade av att engagera sig på olika sätt och leda dem till organisationer där de kan få utlopp för sin förmåga.
Bland övriga förebilder finns Mattias Timander, Kiruna, som 20 år gammal blev Sveriges yngsta kommunfullmäktigeordförande genom tiderna, 19-åriga Eleonora Svanberg, som skapade Girls in STEM, mötesplats för teknikintresserade tjejer och Tusse Chiza, vinnare av Idol 2019.