"Man måste våga gå ut i friska luften"

"Jag försöker leva som vanligt – men jag springer inte runt och träffar folk”, säger Gerd Mahl Nilsson, ordförande för Reumatikerföreningen Hultsfred-Vimmerby.

Gerd Mahl Nilsson, Kristdala, är ordförande för Reumatikerföreningen Hultsfred-Vimmerby och PRO Kristdala. Många medlemmar som tillhör riskgrupp. "Jag tror att en del tröttnar på att höra att man är riskgrupp".

Gerd Mahl Nilsson, Kristdala, är ordförande för Reumatikerföreningen Hultsfred-Vimmerby och PRO Kristdala. Många medlemmar som tillhör riskgrupp. "Jag tror att en del tröttnar på att höra att man är riskgrupp".

Foto: Thomas Karlsson/Arkiv

Vimmerby kommun2020-03-27 13:00

Gerd Mahl Nilsson, snart 73 och ordförande för reumatikerna både i Hultsfred-Vimmerby och i länsdistriktet, har inte slutat med sina promenader.

– Att komma ut och röra på sig varje dag är bra både för immunförsvar och humöret. Och våra medlemmar behöver verkligen sin dagliga motion för att må drägligt, vi brukar ju kalla oss för ett ”förbund i rörelse”.

Hon är dessutom ordförande i PRO i Kristdala, med medlemmar som tillhör riskgrupp och måste hitta en balans i en ny vardag.

– Man ska lyssna på myndigheter och läkare, men det finns en risk med att matas med information och höra att man är riskgrupp. Somliga av oss blir lite trötta på corona och då struntar man i att ta in mer. Sedan finns det andra som tar det här på väldigt stort allvar, blir rädda och stänger in sig. Det är heller inte bra.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för riskgrupper att begränsa nära kontakter och exempelvis låta bli att handla i butiker där det finns många människor för att undvika smitta. Något som Gerd Mahl Nilsson tycker ska tas på allvar.

– Men man kan gå ut i friska luften. Träffar man någon kan man prata på avstånd. 

Verksamheten i de föreningar hon är aktiv i har lagts på is på grund av corona.

– Inga möten, inga stora arrangemang, inga roliga resor att se fram emot, landstinget har stängt vår bassängträning. Många kan inte träffa barn och barnbarn – man måste hitta andra lösningar för att hålla kontakt och ha lite ljus i tillvaron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!