Man misstänks för grovt vapenbrott – blir kvar i häktet

Den man som är hemmahörande i Vimmerby kommun och tidigare häktats misstänkt för grovt vapenbrott har omhäktats ytterligare en gång.

Mannen omhäktades ytterligare en gång. Nästa datum för att väcka åtal eller begära omhäktning är den 10 juni.

Mannen omhäktades ytterligare en gång. Nästa datum för att väcka åtal eller begära omhäktning är den 10 juni.

Foto: Arkiv

Vimmerby kommun2020-05-28 10:00

I slutet av april begärdes två män, båda i 25-årsåldern och hemmahörande i Vimmerby kommun, på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott och narkotikabrott som ska ha skett i Linköping. För två veckor sedan hölls omhäktningsförhandlingar där en av männen släpptes på fri fot.

– Det stämmer, han släpptes i förra omgången. Men misstankarna kvarstår mot honom, säger Elin Åkerberg, åklagare.

Mannen misstänks för medhjälp till grovt vapenbrott och narkotikabrott och misstankegraden är fortsatt på sannolika skäl. 

Under onsdagen hölls häktningsförhandling för den man som fortsatt finns kvar i häktet.

– Den här personen är fortsatt häktad, misstänkt för grovt vapenbrott. Det var narkotikabrott från början, den misstanken kvarstår, men det han är fortsatt häktad för är vapenbrott. Han är på sannolika skäl misstänkt för narkotikabrottet men straffvärdet för det brottet motiverar inte fortsatt häktning, säger Åkerberg.

Mannen förnekar brott. 

Tingsrätten gav åklagaren till den 10 juni att väcka åtal, men hon är tveksam till om det kommer att vara möjligt då man inväntar svar på undersökningar från Nationellt Forensiskt Centrum (NFC). 

– Det kommer hållas en del förhör också men det är framförallt undersökningar från NFC som vi väntar på i det här ärendet, säger Elin Åkerberg om hur arbetet fortsätter med utredningen. 

Kan du berätta mer om händelserna som ligger till grund för misstankarna?

– Jag kan inte gå in något vidare på det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!