Mensen behöver avdramatiseras

Mens är årets tema för Tjejjouren Madicken och de hoppas på att kunna belysa ämnet under året.

Bild på en binda.

Bild på en binda.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vimmerby kommun2020-02-01 20:00

Tjejjouren Madicken i Vimmerby och Hultsfred har i år valt att ha mens som det övergripande temat. Fokus ligger framförallt på att ge information till tjejer och unga kvinnor, men även till allmänheten. Tjejjouren halt valt detta ämne då de tycker att det är något som bör belysas och informeras mer om.

– Det finns många myter om mens, säger Tove Strand medlem i tjejjouren. 

Tanken är att öka information om bland annat hur menscykeln fungerar, vilka svårigheter som finns, och hur vissa till exempel kan må dåligt på grund av sin mens. Det kommer inte bara att finnas information om vad som händer inne i kroppen relaterat till mens, utan även vad som händer runt omkring i världen.

– Det är förfarande något tabubelagt att prata om, menar Tove Strand som någonting dåligt.

En av sakerna som jouren vill uppnå är att man ska prata mer om mens och avdramatisera hela processen. Ett exempel enligt tejjouren kan vara att med prata barn om det tidigare, inte bara med tjejer när det börjat att bli dags för dem att få sin första mens. 

– Vi tyckte det ligger bra i tiden att ta upp det nu, berättar Tove Strand. Hon säger att det hänger ihop med att Storbritannien har infört gratis sanitära produkter på alla skolor, och i det så ingår gratis mensskydd till dem som behöver det. 

Det kommer vara extra mycket fokus på temat under vecka 10 och den åttonde mars som är den Internationella Kvinnodagen, då verksamheten kommer att hålla en kampanj på bland annat sociala medier.

Tove Strands, en av medlemmarna i Tjejjouren Madicken.
Tove Strands, en av medlemmarna i Tjejjouren Madicken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!