Kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C) avböjer fortfarande att kommentera moderaternas senaste uppmaning om att de anser att hon bör avgå självmant.
"Jag har fullt fokus på budgetplaneringen och är inbokad i möten om det inför KS på tisdag." skriver hon i ett sms på torsdagsförmiddagen.
Då är det ett dygn sen moderaterna uppmanade henne att avgå självmant och ägna sig åt ledarskapsutveckling för att sen komma tillbaka inför nästa kommunval 2022. En uppmaning hon av allt att döma inte har någon avsikt att följa.
Utspelet kommer tre dagar efter att Ingela Nilsson Nachtweij återgått till att arbeta i stadshuset och lika kort tid efter att kommunstyrelsen fattat flera beslut med direkt koppling till krisen och arbetsmiljösituationen. Besluten handlar om handlingsplan, ansvarsfrågor, konsekvensanalys, riskbedömning, rehabplan, ansvarsfördelning och tidplan enligt kallelsen till ett extra sammanträde i måndagskväll.
Docent Erik Wångmar är statsvetare vid Linnéuniversitet i Kalmar och följer utvecklingen i Vimmerby i media.
– Moderaterna visar väldigt lite tålamod över att kommunstyrelsens ordförande ska bättra sig. Samtidigt tar centern en viss risk att tappa den återtagna om man inte är tillräckligt lyhörda på moderaterna, eftersom de kan spräcka alliansen, säger han.
Han reflekterar också kring vilka partier som agerar mest.
– Det är M och S, de två som styrde tidigare och som Ingela Nilsson Nachtweij kritiserade som oppositionsråd... Men även om det nu inte är fråga om något tjyvnyp tillbaka, är det uppenbarligen så att partierna är olika aktiva i den här frågan, säger Erik Wångmar.
De kritiska partiernas möjlighet att fälla kommunalrådet är liten.
– Enda möjligheten är en ny koalition med M och S, men då behöver de få med sig SD också.
Han pekar på Falköping där samtliga partier utom SD gick i ny koalition och fällde sossarnas kommunalråd.
– Situationen i Vimmerby är ovanlig men inte unik, säger Erik Wångmar.
Fullmäktiges ordförande Leif Larsson vill inte säga något om vilka kontakter han har med fackliga organisationer om arbetsmiljön i stadshuset.
– Allt som har med sjukskrivningar att göra är sekretessbelagt. Men jag finns på plats, lyssnar på personal och iakttar. Det har kommit nya iakttagelser sen i måndags, men inget som lett till åtgärder eller beslut, säger han.
Ingela Nilsson Nachtweij vill inte kommentera moderaternas uppmaning.