– Jag bedömer att andelen påverkade tallplantor inte skiljer sig från resten av Götaland. Det innebär att det förekommer tallplantor med dubbla toppar, onormal skottskjutning samt onormalt många grenar i grenvarven, säger Lennart Weidinger på Skogsstyrelsen i Vimmerby.
Han fick höra om problemet för 3–4 år sedan av oroliga skogsägare.
– De hade sina fastigheter i trakten av Hjorted, men fenomenet verkar vara lika spritt i åtminstone hela Götaland, säger han.
Hur utspritt det är med skadade tallskott är något oklart. Enligt forskningsinstitutet Skogforsk, som finansieras av staten och skogsnäringen, har flest rapporter kommit från östra Småland, men senare undersökningar visar att det förekommer störningar i ungefär samma omfattning även i västra Småland.
"Hittills har inga mönster upptäckts och ingen orsak har ännu kunnat ringas in" skriver Skogforsk i den senaste rapporten.
Uppskattningsvis bedömer man att i snitt är tio av tallskotten i de yngsta planteringarna drabbade. Det syns ingen större skillnad mellan planterade och självföryngrade tallar.
– Skogsägarna drabbas ekonomiskt eftersom virket från skadade tallar blir sämre och inte ger samma inkomst som ett friskt träd vid avverkning. Om det är ett begränsat antal träd som har skadan kan de skadade träden i de flesta fall tas bort i kommande röjningar och gallringar, säger Lennart Weidinger.
Skogforsk jobbar vidare för att lösa gåtan.
Vi har sökt Skogsforsk för en kommentar.