"När det går över styr på riktigt"

Håkan Westerback, säkerhetssamordnare i Vimmerby kommun, pratade om krishantering under måndagens "Kvällsmacka för män".

Håkan Westerback, säkerhetssamordnare, talade om säkerhet och kommunens krishanteringsplaner.

Håkan Westerback, säkerhetssamordnare, talade om säkerhet och kommunens krishanteringsplaner.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby kommun2019-09-26 08:45

– Det brukar komma mellan 60 och 75 personer. De som kommer går oftast inte i kyrkan, säger Magnus Carlsson i Vimmerby församling, som arbetar ideellt med evenemanget.

Tre träffar är planerade i höst. Vid den första berättade Håkan Westerback, säkerhetsamordnare i Vimmerby kommun, om sitt uppdrag.

Håkan Westerback arbetar med kommunens övergripande krishanteringsplaner och håller ihop arbetet, hur man hanterar situationen, om det skulle gå över styr på riktigt.

– Det utgår från kommunens risk- och sårbarhetsanalys, där man tittar på kommunen största risker och sårbarheter och vad kommunen kan göra. Allt handlar om förberedelser. Sen får man skarva planen utefter vad som händer, beskriver han.

För kommunen är det ett levande dokument som uppdateras kontinuerligt. Ett lagkrav är att det ska ske minst vart fjärde år.

–  Vi reviderar planen och tittar på samhällsviktig verksamhet, säger han.

En del saker är inte offentliga, av säkerhetsskäl, för att olika sorters funktioner inte ska kunna slås ut.

Jämfört med för 20 år sedan, anser han att samhället blivit mer sårbart.

– Desto mer digitalisering, desto mer sårbart blir samhället. Mycket idag bygger på teknik och det kan finnas hot mot systemen. Vi är rätt så blåögda i Sverige och tror inte det kan hända här, säger han.

Han uppmanar alla att skaffa sig en egen "krislåda".

– Man förväntas ha mat och att klara sig i 72 timmar om man är frisk. Folk måste förstå det. Skulle det inträffa en kris så prioriterar vi omsorgen, poängterar han.

Höstens första av tre  "Kvällsmacka för män" blev välbesökt.
Höstens första av tre "Kvällsmacka för män" blev välbesökt.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!