Narkotikaförslag skapar het debatt

Kristdemokraternas förslag om att utreda en avkriminalisering av narkotikabruk har skapat het debatt bland länets toppolitiker. Nu tonar riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) ner förslaget. "Vi är emot en avkriminalisering."

En het debatt har blossat upp mellan kristdemokraten Gudrun Brunegård (bild) och regionrådet Yvonne Hagberg (S) efter kristdemokraternas motion om att  utreda en avkriminalisering av narkotikabruk.

En het debatt har blossat upp mellan kristdemokraten Gudrun Brunegård (bild) och regionrådet Yvonne Hagberg (S) efter kristdemokraternas motion om att utreda en avkriminalisering av narkotikabruk.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/arkiv

Vimmerby kommun2020-01-03 08:00

Kristdemokraternas kommittémotion om att tillsätta en utredning gällande legalisering har rört upp känslor, minst sagt. KD-politikerna Eric Dickson och Anders Andersson har enligt tidningen Barometern valt att inte ställa sig bakom förslaget.

Regionrådet Yvonne Hagberg (S) kritiserade KD-förslaget i en debattartikel. 

"För det första skulle en avkriminalisering spela kriminella gäng, som sysslar med smuggling och försäljning av narkotika, i händerna", skriver hon.

Hagberg menade också att en avkriminalisering skulle få stora negativa effekter samt att det skulle skicka fel signaler kring samhällets syn på droger.

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) tonar nu ner det hela och menar att Kristdemokraterna inte vill se någon avkriminalisering.

– Motionen har bara i en bisats med att det kan finnas skäl att utreda det hela. Sedan är det också ett väldigt omfattande resonemang om att det i så fall skulle bygga på att vi har en väl utbyggd vård och omsorg för att ta hand om beroendesjuka. Och motionen konstaterar att där är vi inte i dag.

– Motionen är väldigt tydlig. Det finns till och med en rubrik som säger: "Motstånd av legalisering av cannabis" där det står att vi är emot en avkriminalisering av bruk av cannabis. 

Vad säger du om Yvonne Hagbergs kritik?

– Antingen så har hon inte läst motionen eller så försöker hon göra en höna av en fjäder. Hela motionen går ut på att cannabis och narkotika i alla dess former är farliga och vi vill göra allt för att stoppa det hela.

Yvonne Hagberg håller inte med om Brunegårds kritik:

– I så fall har hennes egna partikamrater inte heller förstått motionen och också gjort en höna av en fjäder. Jag skulle vilja påstå att hennes partikamrater är ännu tuffare i sina uttalanden än vad jag är, där man pratar om stolpskott och att man aldrig skulle kunna stå bakom detta. Det gör både Anders Andersson och Eric Dickson.

Vad tycker du generellt om motionen?

– Jag tycker det är tråkigt att de överhuvudtaget vill utreda möjligheten att avkriminalisera bruk av cannabis.

Men kan det inte vara bra att utreda?

– Men om jag själv vet att jag står bakom att det inte ska legaliseras, varför ska det då utredas? Att vi däremot behöver ha en bättre missbruksvård och de delarna tycker jag absolut – och det jobbar vi ju med. 

"Jag skulle vilja påstå att hennes partikamrater är ännu tuffare i sina uttalanden än vad jag är" säger regionrådet Yvonne Hagberg (S).
"Jag skulle vilja påstå att hennes partikamrater är ännu tuffare i sina uttalanden än vad jag är" säger regionrådet Yvonne Hagberg (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!