Ny form av gudstjänst från och med söndag

Kyrkorna i Vimmerby pastorat och Södra Vi-Djursdala församling ställer om - till ställföreträdande gudstjänster. ”Vi vill bidra till en eventuell minskad smittspridning”.

Från söndag blir det ställföreträdande gudstjänster i Vimmerby pastorat och Södra Vi-Djursdala församling. "Inget lätt beslut, men vi gör det av omtanke", säger Hélén Elfving, vikarierande kyrkoherde i Vimmerby.

Från söndag blir det ställföreträdande gudstjänster i Vimmerby pastorat och Södra Vi-Djursdala församling. "Inget lätt beslut, men vi gör det av omtanke", säger Hélén Elfving, vikarierande kyrkoherde i Vimmerby.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2020-04-17 14:00

Fram till nu har kyrkorna i Vimmerby kommun haft gudstjänster som vanligt på söndagarna. Men från söndag 19 april har Vimmerby pastorat och Södra Vi – Djursdala församling tagit gemensamt beslut att ha ställföreträdande gudstjänster, där bara präst, kantor och vaktmästare medverkar. Under gudstjänsterna kommer man som vanligt att ha tacksägelse och läsa upp namnen på döpta och vigda.

Beslutet har inte varit lätt, säger Hélén Elfving, vikarierande kyrkoherde i Vimmerby.

– Det som avgjort är omtanken. Vi vill skydda våra församlingsbor och bidra till minskad smittspridning. Man ska inte känna sig utestängd, folk ska veta att vi ber för dem och på det sättet är de ändå med, i tanken.

Ni har inga planer på att streama gudstjänster?

– Inte nu. Det finns redan så många som gör det, så det behovet är nog tillgodosett. Men det finns inget som säger att vi inte ändrar oss, om det visar sig att det finns en efterfrågan. Man måste vara flexibel, säger Hélén Elfving.

Middagsbönen i Vimmerby mitt på dagen alla dagar utom söndagar, fortsätter.

– Det varierar hur många som kommer, men det kan vara 10-12 personer och man har möjlighet att sitta långt från varandra.

Även övriga kyrkor i pastoratet har öppet för bön och ljuständning vissa dagar i veckan och i Södra Vi-Djursdala är kyrkorna öppna på vardagar, när vaktmästare är på plats.

– Vi kör så här maj ut, så får vi utvärdera och se hur det fallit ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!