Resursgruppen har funnits i ungefär tio år och är ett samarbete mellan polis, socialen och skola för att tillsammans arbeta förebyggande och hantera saker som kan uppstå både på skoltid och utanför.
– Det har varit massa skadegörelser kring skolor. Efter sommaren och sommarlovet har det varit en topp kan man säga, säger Håkan Karlsson, kommunpolis.
– Vi kommer kanske hamna på 120-130 skadegörelsebrott i Vimmerby i år. Det är nog 30 brott mer jämfört med tidigare, säger han.
Flera har varit kopplade till lov, menar Krister Ström, familjebehandlare på familjeteamet.
– Det behöver inte bara vara sommarlov och inte bara skadegörelse, utan det har varit festande i samband med studiedagar, säger han.
– Därav har vi kopplat in fritidssidan också, för att vi ser att det sker, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun.
Skadegörelsebrott är förenat med stora kostnader menar Håkan Karlsson och får medhåll:
– Det drabbar ju skattebetalarna framförallt, men det drabbar också verksamheterna, säger Josephine Svensson, rektor för årskurs 7-9 på Astrid Lindgrens skola.
Om den mesta av skadegörelsen sker i samband med ledigheter, hur gör ni för att involvera föräldrar och fritidsaktiviteter?
– Mycket utav det är ett föräldraansvar. Vi kan göra vissa saker, vi ordnar resor till Liseberg, vi har lussevaket, Fabriken ordnar extra saker vid lov och så vidare. Men vi måste nå ut till alla föräldrar, säger Anders Degerman.
– I långa loppet kan det här vara början på en brottskarriär. Det är inte så att alla som har sönder saker blir brottslingar, men alla som blir brottslingar framöver har ju börjat någonstans och då är det ofta med skadegörelse, säger Anders Degerman.
På vilket sätt tycker ni att föräldrar ska ta sitt ansvar?
– Prata med sina barn mycket och vara närvarande. Vara nyfikna och visa engagemang, säger Josephine Svensson.
– En tonåring säger ju sällan det, men vi vet av erfarenhet att de vill ha frågorna och kontrollen för det visar på att någon bryr sig. Så då måste man vara vuxen nog att våga ställa dem, säger Krister Ström.
– Man bör ha lite koll. De här som är ute och krossar rutor nu, där har man ju inte den kollen. Oftast räcker det med att någon förälder har koll. Men i det här fallet verkar det som om det är flera föräldrar som inte har koll, säger Håkan Karlsson.