– Det är jätteroligt och tio barn är det högsta på många, många år. Vi får gå tillbaka till babyboomen för 30-talet år sen för att hitta något liknande, säger ordföranden i Västra Sevede LRF– avdelning och Rumskullabon Per-Åke Svensson.
Totalt minskade invånarantalet i Vimmerby kommun med 117 personer förra året. Sex av orterna minskar i varierande omfattning och två ökar. Det framgår av den senaste statistiken kommunen fått från SCB, Statistiska Centralbyrån.
Centralorten Vimmerby, där även Storebro och landsbygden runt de båda orterna räknas in, minskar mest i antal med 57 färre invånare. Procentuellt motsvarar det en halv procent av folkmängden som nu är 10 126 personer i det området. Näst största orten som är Södra Vi där också Gullringen ingår, minskar med 20 personer vilket motsvarar 0,8 procent av befolkningen. Invånarantalet i området är nu 2 317 personer. Frödinge tappar 35 personer. Det är 3,5 procent av antalet invånare som nu landar in på 982 personer.
Den största minskningen hittar vi i Djursdala där antalet invånare sjunkit till 403 personer, en minskning med 20 personer eller 4,9 procent.
Det förvånar kommunalrådet tillika Djursdalabon Jacob Käll (C).
– Det är överraskande, visst vet jag familjer som flyttat, men jag vet också de som flyttat in och att det är flera familjer på gång. Men det är väl så det är, rörelse i bygden, säger han.
Det som sticker ut i Djursdala är att antalet barn och ungdomar minskat en del.
– Jag vet en familj som ändrade sig och inte flyttade till Djursdala för att de inte fick plats på förskolan, nu har vi ju ett samarbete där så det är bra och kan säkert göra att det blir mer inflyttning framåt, säger han.
De orter som ökar är Pelarne, plus nio eller 4,3 procent, och Rumskulla, plus 14, vilket motsvarar en folkökning på 2,8 procent.
I Rumskulla är antalet födda barn en väsentlig förklaring, med tio födda mot tre avlidna under året.
– Det är ju särskilt bra för att säkra skolan, även om jag inte ser några hot mot den av politiska skäl, säger Per-Åke Svensson.
I Pelarne bygger folkökningen uteslutande på fler inflyttade än utflyttade.
– Det kan bero på att det finns lediga hus att flytta till och det är bra att folk bor på landsbygden hela året, det räcker inte att man är sommarboende om landsbygden ska vara levande, säger Per-Åke Svensson.