Kommunens policy för pension för förtroendevalda ger avgående ordföranden i kommunstyrelsen, Ingela Nilsson Nachtweij (C) rätt till ersättning tills hon återgår till sitt ordinarie arbete.
– Det finns inget anställningsskydd för politiker. Därför har fullmäktige antagit en policy utifrån rekommendationer från Sveriges kommuner och landsting (SKL), säger Leif Larsson, (C) ordförande i fullmäktige och demokratiberedningen.
Den gäller för politiker med uppdrag på 40 procent eller mer i minst ett år. Ingela Nilsson Nachtweij (C) hade minst 40 procent hela förra mandatperioden och heltid sen årsskiftet.
– Jag ser det som möjlighet till omställningsstöd med både aktiva insatser och ekonomiskt stöd om kommunen antagit reglerna i ursprunglig form, säger Victoria Bergner, pensionsansvarig på SKL.
Ersättningen är 85 procent av snittarvodet senaste året i max tre år, men minskar om den folkvalde får inkomst från annat håll exempelvis ett arbete. Då rör det sig om mellanskillnaden upp till 85 procent.
Beslut om anställningsstöd tas av kommunstyrelsen.
Ingela Nilsson Nachtweij är tjänstledig från arbetet som lärare, det är dock oklart hur ledigheten är avtalad.
– Jag vet inte det, det är kommunstyrelsens sak att hantera ersättningsfrågan, inte Centerpartiet, säger Peter Karlsson (C) som också anser att det är fullt rimligt att en politiker som avgår ska få ersättning under en övergångsperiod.
Även statsvetaren Erik Wångmar bedömer att omställningsersättning ska utgå.
– Samtidigt bör det gå att avbryta en tjänstledighet, säger han.
Han är inte förvånad att hon lämnar sitt uppdrag efter kommunstyrelsens beslut om begränsningar.
– Hon fick inte mycket till en andra chans.
Han menar samtidigt att utgången är ovanlig.
– När politiken hamnar i konflikt med tjänstemän slutar det i regel med att tjänstemannen köps ut, men i det här fallet har kommundirektören ett starkt stöd i politiken, och då blev det så här, bedömer han.
Han ser också en svår avvägning mellan demokrati och arbetsmiljö.
– Det är en väldigt svår balansgång däremellan. Det är förståeligt att folk upplever att demokratin kränks, särskilt när så lite dokumenterade brister kommit i ljuset, det kan ses som ett uttryck att tjänstemännen har för stark roll gentemot politiken. Men arbetsmiljön är också en mycket viktig faktor, säger Erik Wångmar.
Vi har sökt Ingela Nilsson Nachtweij.