Parfymfria veckan ska få fler att må bra

Parfymfria veckan ska slå hål på myter och öka kunskapen. ”Folk förstår inte konsekvenserna för oss som är drabbade”, säger Clearry Ruisla, i Astma-Allergiföreningen.

Amanda Leander, apotekstekniker på Apotek Hjärtat i Vimmerby, tycker ändå att efterfrågan på parfymfria produkter ökat. "Sortimentet har breddats".

Amanda Leander, apotekstekniker på Apotek Hjärtat i Vimmerby, tycker ändå att efterfrågan på parfymfria produkter ökat. "Sortimentet har breddats".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-11-04 19:00

Clearry Ruisla, ordförande i länets enda lokalförening av Astma- Allergiförbundet, som finns i Västervik, avstår från bio, teater och andra aktiviteter där det är mycket folk - och risk för starka dofter.

– Ett osynligt funktionshinder som påverkas av andra människors vanor är knepigt. Att öka kunskapen är jätteviktigt, säger hon.

Bakom Parfymfria veckan, som pågår till och med 10 november, finns Astma-Allergiförbundet och Unga Allergiker med stöd av Apotek Hjärtat. Forskning visar att var tredje vuxen får besvär av dofter/kemikalier. Sex procent har diagnosen sensorisk hyperreaktivitet.

– Ändå är okunskapen stor. Man tror att det går att medicinera bort och att det kan vara inbillning. Vet man inte konsekvenserna är det lätt att tycka att det är lite löjligt, säger Clearry Ruisla.

För henne kan det räcka att passera en tvättstuga, där man använder parfymerat tvättmedel eller sköljmedel för att hon ska få svårt att andas.

– Många produkter behöver inte vara parfymerade, det handlar bara om att tänka till. Det gäller även annat, som rökelse, som kan sätta sig i kläder och hår. Jag har fått gått av bussen av den anledningen. Butiker som doftsätter med exempelvis doftljus är också något som gör att vi som är doftöverkänsliga utesluts, menar hon.

Astma- och Allergiförbundet lyfter särskilt behovet av parfymfritt i miljöer som vårdinrättningar, skolor och arbetsplatser.

Vimmerby kommun har en policy för sin personal.

– Vi möter ju allmänheten. Men vi kan säkert bli mycket bättre på att efterleva den policyn, här finns stor förbättringspotential. Likaväl som vi pratar om tillgänglighet när det gäller andra typer av funktionshinder kan det gälla den här gruppen, säger folkhälsosamordnare Anders Degerman.

På hälsocentralen i Vimmerby möts besökare av uppmaningen att skippa starka dofter. Hur hög medvetandegraden är har verksamhetschef Camilla Ljungdahl svårt att säga.

– Det är nog lite si och så. Däremot har Region Kalmar län riktlinjer för personalen, som ska vara parfymfri.

Även skolorna i Vimmerby har rekommendationer.

– Eleverna får med sig information hem, men det här är något vi måste prata om ofta. Den som är känslig är ofta väldigt känslig och vi har personal som överhuvudtaget inte kan vara i ett rum där någon har parfym. Något vi blivit varse vid exempelvis föräldramöten, säger skolsköterska Charlotte Andersson Lilliehorn.

En ny undersökning visar att okunskapen är stor, drygt hälften tror att doftöverkänslighet går att medicinera bort och var tredje tror att det är ett psykiskt tillstånd.
En ny undersökning visar att okunskapen är stor, drygt hälften tror att doftöverkänslighet går att medicinera bort och var tredje tror att det är ett psykiskt tillstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!