– Det är partydrogen nummer ett och med ett inflöde i regionen lär vi snart se det på krogarna i Vimmerby också, säger Håkan Karlsson.
Än så länge finns inget konkret fall med kokain i Vimmerby. Men polisens interna rapporter talar om ett inflöde av drogen i lokalpolisområdet. Tidigare i veckan åtalades två personer för innehav av kokain i Västervik. De togs under en musikfestival.
I Vimmerby är det främst cannabis och amfetamin som förekommer, enligt polisen. Även om polisens statistik inte pekar på någon ökning av narkotikabrott de senaste åren är uppfattningen ändå att narkotikan är mer utbredd.
Nyligen dömdes en ung man från Hultsfreds kommun för grovt narkotikabrott till fängelse i 4,5 år. Han hade tre kilo amfetamin i bilen när han greps.
– Det är mycket troligt att det var avsett för den lokala marknaden. Det kan vara lockelsen av snabba pengar eller att finansiera sitt eget bruk som ligger bakom, säger Håkan Karlsson.
Bara senaste veckan har polisen avslöjat flera narkotikabrott i Vimmerby kommun.
– Narkotika har blivit ett konstant problem i samhället. Det är mer vanligt att påverkade går på krogen i dag än för 20 år sen. Var det någon som var påverkad av narkotika då undrade man; vad för fel på dig? Nu är det accepterat som ett alternativ till alkohol, anser Håkan Karlsson.
Han ser det som en följd av en förändrad samhällsattityd.
– Kändisar som håller på, och det kommer påståenden om att det inte är farligt och det pågår en legalisering i USA och många av våra grannländer har betydligt lindrigare lagar medan Sverige har de hårdaste lagarna i världen, säger han.
Han anser att förbudet att ta narkotika samtidigt gjort missbruket mer dolt.
– De som knarkar är inte ute i parker och så längre, utan drar sig in bakom gardinerna, säger han.
Han pekar också på en lucka i polisens skyldigheter vid omhändertagande av berusade.
– Tar vi en fylla är vi skyldiga att rapportera till socialen i personens hemskommun, men det gäller inte de som tagit narkotika, säger han.
Mörkertalet för den egetliga förekomsten av narkotika är stort även hos kommunens beroendeenhet.
– Vi ser ett ganska jämt flöde av klienter med narkotikaproblem, men vår verksamhet bygger på att man frivilligt söker oss. Vi är vanligtvis inte ute letar efter missbrukare, säger Ulrika Passmark på enheten.