Polisens nya strategi mot buskörning i stan

Polisen i Hultsfred och Vimmerby har gått ut på sociala medier med ett tydligt budskap till bilburen ungdom. "Allmänheten samt vi är måttligt trötta på dessa sönderkörda gator och däckskrik nattetid."

Kommunpolis Håkan Karlsson hoppas att det förebyggande arbetet ska få stopp på den störande buskörningen i centrala Vimmerby.

Kommunpolis Håkan Karlsson hoppas att det förebyggande arbetet ska få stopp på den störande buskörningen i centrala Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson/arkiv

Vimmerby kommun2020-06-12 16:00

Enligt Håkan Karlsson, kommunpolis, har den högljudda buskörningen ökat på senaste tiden.

– Vi tycker att det gasas lite mycket just nu. Det hörs på stan och syns på gator, torg och parkeringsplatser, säger han.

Polisen har valt en ny strategi för att få stopp på problemet. 

"Då ni i många fall är 18 år fyllda så får vi ej kontakta era vårdnadshavare för att tala om för dem hur ni beter er i trafiken. Vi kommer dock göra hembesök när de är hemma, vilja prata med er och ni själva kommer att få tala om för dem varför polisen kom hem till just dig." skriver man i inlägget på Polisens facebooksida.

Enligt Håkan Karlsson så handlar det om att förebygga.

– Sen gör de ju ett eget val, hur de vill göra. Men de riskerar ju böter annars, så är det ju.

Polisen har möjlighet att bötfälla för störande, onödig körning i tätbebyggt område.

Ett annat led i det förebyggande arbetet är ett utskick som gjorts till samtliga registrerade a-traktorägare i kommunen.

– 117 stycken har fått ett brev av mig i Vimmerby kommun, där vi uppmanar till att man bör se över sin a-traktor att den är laglig och så vidare. Det ligger ett visst ansvar i det, berättar Håkan Karlsson.

Han menar att de flesta a-traktorerna ägs av föräldrar och att det oftast är barn över 15 år som kör fordonet. 

Kommer ni genomföra mer kontroller av a-traktorer?

– Fortsätter problemet är vi tvungna till det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!