Att vara i naturen och gå på vandring är något som på senare tid blivit alltmer populärt.
– Vi har märkt att det finns ett stort intresse för familjer och barn att komma ut i naturen, menar Carina Beijer på Sevedebygdens Naturskyddsförening.
Föreningens planerade sommaraktiviteter har i år ställts in på grund av Covid-19 men Carina Beijer säger att det finns många aktiviteter som barnfamiljer själva kan prova för att uppleva naturen på ett nytt sätt.
– De stora djuren är ofta lite för rädda för oss så man får koncentrera sig på de små istället. Ett bra sätt är att ta med sig en lupp ut och en vit duk, då ser man lite bättre vad man hittar för insekter. Man kan också håva i en bäck. Eller mata myror om det blir smulor kvar efter fikat. Det är rätt roligt att se hur myrorna jobbar, men man får absolut inte peta och förstöra myrstacken.
Förutom att ta sig en titt på insektslivet menar Bejier att barnfamiljer kan ta med sig en blombok och öva på arter. Lära sig läsa av molnen och förutspå vad det ska bli för väder. Men också göra nytta genom att förvandla sopplock till en lek.
– Tyvärr finns det mycket sopor i naturen. Som familj kan man ta med sig en påse och tävla om vem som får ihop mest. En del av skräpet kanske man kan återanvända. Jag tycker att också att det är ett viktigt ämne att ta upp med barnen, att man pratar om att soppor inte försviner och till exempel kan hamna i lungan på en liten hare.