– Det känns jättekul. Nu vet vi vad vi ska göra i vår när vi är ute och marknadsför våra utbildningar, då vet vi vad vi har att erbjuda, det har varit ovisst fram tills i morse, säger Viveka Rosin, utbildningsledare för CNC-tekniker-utbildningen och utbildningskordinator på Campus Vimmerby.
Den tvååriga utbildningen startade 2018 och har haft två intag. Det har varit ovisst om man skulle få tillstånd från myndigheten för yrkeshögskolan att fortsätta bedriva utbildningen men nu har man fått besked.
– Man får ansöka om att bedriva yrkeshögskoleutbildningar. I januari varje år så får man besked från myndigheten om man får bedriva eller ej. Vi ansökte om att starta både 2020 och 2021 och vi fick ja på båda, berättar Viveka Rosin.
Nu hoppas hon på att fler ska söka till utbildningen.
– Man måste ge sådana här utbildningar ett par år för att folk ska komma underfund med att möjligheten finns. Företagen som finns i den här regionen behöver verkligen den här arbetskraften.
Är det svårt att hitta intresserade som vill söka utbildningen?
– Det kan det vara. Som CNC-tekniker så hamnar man i industrin och många har förutfattade ideer om hur det är att jobba i industrin, många tror att det är smutsigt och tungt, men så är det inte på alla industrier idag. Om man bara ser ordet CNC-tekniker så tror många att det bara handlar om teknik, men det handlar mycket programmering och data, det krävs både mattekunskaper och datakunskaper.