"Räcker inte för att klara lagkraven"

Ett befarat minus på 15-16 miljoner i år. Men det stannar inte där. Nämnden larmar redan nu att det blir underskott även nästa år om lagen ska efterlevas.

Lars Sandberg (C) är ordförande i socialnämnden.

Lars Sandberg (C) är ordförande i socialnämnden.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-10-24 13:30

– Det handlar främst om LSS, lagen om stöd–  och service, och placeringar inom individ- och familjomsorg där lagkraven är hårdast, säger Lars Sandberg (C) ordförande i socialnämnden.

Prognosen för i år ligger nu på 15-16 miljoner i underskott. Det bottnar också i mer behov av LSS och placeringar.

– Det är svårast att förutse, vi vet inte vad som händer i morgon, säger han.

Även äldreomsorgen kostar mer än budgeterat.

Budgetramen för nästa år är sex miljoner större än för i år. Det räcker inte ens till de ökande behov nämnden ser inom olika verksamheter.

– Nej, det gör inte det och vi jobbar stenhårt på olika sätt för att minska kostnaderna, men vi kan inte se att ramen räcker för att klara lagkraven, många kommuner har samma svårigheter, säger Lars Sandberg.

Utsikterna att få större ram för nästa år är begränsade. Men det kan finnas lite mer att få.

Regeringens höjning av de generella statsbidragen ger drygt fem miljoner extra, därtill kan det nya utjämningssystemet mellan kommunerna ge några miljoner till.

– Vi ska besluta om fördelning av cirka åtta miljoner nästa vecka, både socialnämnden och barn- och utbildning har stora behov, säger Niklas Gustafsson (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Men inte ens hela det tillskottet skulle rädda socialnämndens situation.

– Vi behöver både större budgetram och fortsätta med långsiktiga åtgärder. Utjämningssystemet för LSS släpar efter två år, så det tar tid att komma i fatt.

Niklas Gustafsson (M) är förste vice ordförande i kommunstyrelsen som nästa vecka ska fördela de uppemot åtta miljoner kommunen räknar med i nya statsbidrag.
Niklas Gustafsson (M) är förste vice ordförande i kommunstyrelsen som nästa vecka ska fördela de uppemot åtta miljoner kommunen räknar med i nya statsbidrag.
Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!