Rån vid resecentrum gav fängelsestraff

Två unga män från Hultsfreds kommun döms båda till fängelse sedan en tonåring från Vimmerby rånats på en jacka och en tröja i Vimmerby.

Två unga män från Hultsfreds kommun döms till fängelse för häleri och rån som skedde vid resecentrum i Vimmerby i januari i år.

Två unga män från Hultsfreds kommun döms till fängelse för häleri och rån som skedde vid resecentrum i Vimmerby i januari i år.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-10-15 13:30

Det framgår av en dom i Kalmar tingsrätt på tisdagen. Händelsen inträffade den 7  januari i år.  En tonåring från Vimmerby följde med två kamrater till resecentrum i Vimmerby. Där befann sig flera personer, bland annat de två männen i 20-årsåldern från Hultsfreds kommun.

En av dem tog Vimmerbybon åt sidan och tvingade honom under hot om våld mot både honom och hans familj att lämna ifrån sig både en jacka och en tröja som han hade på sig. Det slår tingsrätten fast i sin dom. 

Den åtalade mannen har erkänt gärningen i sak, men anser att det rör sig om grov stöld.

Tingsrätten menar dock att det rör sig om en stor mängd hot som pågick under minst fyra minuter. Vimmerbybon uppger också att han var rädd att mannen i 20-årsåldern bar kniv. Hela tiden befann sig också den andra mannen, också han i 20-årsåldern, samt en ungdom från Vimmerby i närheten. Något som rätten anser var mycket skrämmande för Vimmerbybon och konstaterar att det därför rör sig om rån.

Mannen döms även för övergrepp i rättssak sedan han hotat Vimmerbybon med våld om han skulle anmäla händelsen. Mannen döms för båda brotten till fängelse i sju månader. Han ska också betala sammanlagt 13 000 kronor i skadestånd till Vimmerbybon.

Den andra mannen i 20-årsåldern har hela tiden förnekat delaktighet i rånet. Men han hade både jackan och tröjan på sig när han greps ett par dagar senare. Han döms för häleri för att han köpt rånbytet av sin kompis. Han döms även för en grov olovlig körning i Hultsfred. Straffet för honom blir två månaders fängelse.

Karta: Resecentrum i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!