Regionen investerar 21,5 miljoner i Vimmerby

På torsdagen tog regionstyrelsen ett beslut om en mångmiljonsatsning på en familjecentral i Vimmerby. Dörrarna beräknas att öppnas under år 2021.

(Fr. vänster) Leif Larsson (C), Johanna Wykman (L) och Peter Högberg (S) presenterade regionens mångmiljonsatsning på en familjecentral som ska inrymmas i det gamla äldreboendet Svalan.

(Fr. vänster) Leif Larsson (C), Johanna Wykman (L) och Peter Högberg (S) presenterade regionens mångmiljonsatsning på en familjecentral som ska inrymmas i det gamla äldreboendet Svalan.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2019-11-01 13:00

– Vimmerby är den sista kommunen som inte har någon familjecentral än. Vår målsättning är såklart att alla länets kommuner ska ha en. Tanken är att man ska ha allting på samma ställe, så det ska finnas en bra plats man kan gå till för alla verksamheter som rör familjen och barnen, säger Johanna Wykman, (L), ersättare i regionstyrelsen under fredagens presskonferens där den politiska majoriteten presenterade satsningen. 

Placeringen av familjecentralen kommer att bli i en av byggnaderna i kvarteret vid hälsocentralen. Svalan, ett tidigare äldreboende, där det idag finns bland annat barnhälsovård och distriktssköterskemottagning, kommer att byggas om för att inrymma mödrahälsovård, barnhälsovård, ungdomsmottagning och öppen förskola.

– Totalt så handlar det om nästan 1200 kvadratmeter, varav 700  ligger inom familjecentralens ram. Det blir en kostnad på 21,5 miljoner för att bygga om och anpassa de här lokalerna. Eftersom det är öppen förskoleverksamhet med mera så kommer kommunen att finnas på plats i lokalerna, säger Leif Larsson (C) ordförande i regionfullmäktige. 

– Det kommer bli en styrka och ett lyft för våra kommuninvånare, särskilt för barnen och barnfamiljerna som kommer att få ett bra ställe där de kan få stöd och hjälp för att få en bra och säker uppväxt, säger Peter Högberg.

– Vi är glada  att det äntligen har kommit fram, det har varit många års diskussioner och vi är sist ut i länet. Men nu finns det en bra lösning som vi hoppas på att kommunen i samverkan med regionen ska jobba fram en praktisk lösning som funkar för alla, säger Leif Larsson. 

Anledningen till att det har dröjt med en familjecentral i Vimmerby menar Peter Högberg beror på diskussioner mellan kommun och region:

– Dels var det från början en diskussion mellan kommunen och dåvarande landstinget, vem som skulle göra, skulle man ha det eller inte ha det, innan man väl landade in. Där efter var det en diskussion om familjecentralen i Vimmerby skulle vara i regionens lokaler eller kommunens lokaler. 

Kommer verksamheterna utökas i samband med öppnandet av familjecentralen?

– Nej, jag tror att den kostymen är rätt så bra anpassad idag, utan det är mer att man får samordningsvinster som gynnar invånaren och invånaren kan få stöd av flera professioner när man sitter nära varandra under samma tak och man kan hjälpa varandra, säger Peter Högberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!