Rökförbud har givit önskad effekt

Efter ett drygt halvår med striktare regler för rökförbud på allmänna platser verkar det vara ganska klart var man får och inte får röka.

Det striktare rökförbud som infördes 1 juli 2019 har slagit väl ut.

Det striktare rökförbud som infördes 1 juli 2019 har slagit väl ut.

Foto: Jessica Gow/TT

Vimmerby kommun2020-01-13 08:00

1 juli 2019 infördes rökförbud på flera allmänna plaster utomhus. Den gemensamma Miljö- och byggnadsförvaltningen för Vimmerby och Hultsfreds kommun jobbar med att se till att riktlinjerna efterlevs.

– Vi har inte fått så många frågor eller direkta klagomål på att det inte har fungerat med det utökade rökförbudet, säger Ida Pettersson som är livsmedelinspektör med ansvar för tobaksfrågor.

Vad har den nya lagen fått för effekt?

– Vi har fått bort rökandet vid entréer och på uteserveringar och det känns som att det har reglerat sig själv, säger Ida Pettersson.

En av de största förändringarna med det nya förbudet var att rökning inte längre tilläts på uteserveringar. En av näringsidkarna i Vimmerby som berörts av det är Christoffer Novratidis som driver restaurangen och nattklubben Kharma.

– Det löste sig faktiskt enklare än jag trodde när förbudet trädde i kraft. Visst fick man påminna folk som rökte på uteserveringen i början, men de lärde sig ganska snabbt, säger Christoffer Novratidis.

Ser du några problem med förbudet?

– Det var svårare att fylla uteserveringen med folk och vi tappade en del i omsättning på det. Sedan har närområdet blivit mer nedskräpat av fimpar då det inte finns några askkoppar. Jag hade gärna sett en lösning med någon form av allmänna rökrutor, säger Novratidis.

– Nedskräpningen är inte bra så jag skulle gärna se fler askkoppar i sådana miljöer, säger Ida Pettersson.

Christopher Novratidis upplever att det har gått smidigt med det utökade rökförbudet, men har sett en del negativa konsekvenser.
Christopher Novratidis upplever att det har gått smidigt med det utökade rökförbudet, men har sett en del negativa konsekvenser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!