Så firas 75-åringen Pippi i Vimmerby

Jubileumsutställningen kommer hem till Näs, en mångmiljonsatsning invigs i ALV. I Vimmerby kommer Pippi 75 att firas på olika sätt. ”Hon ligger verkligen i tiden”, säger barnbibliotekarie Petronella Winbladh.

Pippi fyller 75 år i år - filmerna om världens starkaste tjej är dag av lite senare datum.

Pippi fyller 75 år i år - filmerna om världens starkaste tjej är dag av lite senare datum.

Foto: Jan Collsiöö

Vimmerby kommun2020-01-24 20:00

I år fyller Astrid Lindgrens banbrytande superunge 75 år. Hon hyllas bland annat med en cirkusföreställning producerad av Abba-Björn och en ny, internationell långfilm.

Men på ”hemmaplan” i Vimmerby, då? I Astrid Lindgrens Värld stod Karlsson på taket på tur för nästa storinvestering när man insåg att 2020 inte kunde bli annat än Pippis år och tågordningen i investeringsplanerna ändrades. Just nu pågår arbetet med en totalrenovering av Pippimiljön från 2009. I maj blir det invigning.

– Det hade varit taskigt att inviga en ny Karlssonmiljö samma år som Pippi fyller 75. Så investeringen i nya Villa Villekulla och förändringar i Pippi-området är vårt bidrag i firandet. Sedan kommer det förstås att märkas på andra sätt, men inte som fast programpunkt i det dagliga programmet, säger Jocke Johansson, vd i Astrid Lindgrens Värld.

Den internationella jubileumsutställningen om Pippi som förebild och Pippis betydelse idag, producerad på uppdrag av Astrid Lindgren AB, kommer hem till Näs under 75-årsfirandet.

– Målsättningen är att få den utomhus, men det är lite som måste gå i lås. I övrigt har vi mycket saker på gång, det arbetas för fullt med aktiviteter och evenemang som vi kommer att presentera framöver,  säger Anneli Karlsson, utställningsproducent på Astrid Lindgrens Näs.

Karin Eliasson, som gjort utställningen, fick respons från hundratals Pippifantaster i alla åldrar, runt om i världen.

– Det är ändå fascinerande att det så uppenbart behövs den här typen av starka karaktärer i barnböcker. Pippi stack ut när första boken gavs ut, men är fortfarande idol för många. Hon är förankrad både i generationen som läste Pippi för sina barn på 40-talet och dagens 4-5-åringar. Det är häftigt.

På biblioteket håller Pippi greppet och ligger högt i utlåningsstatistiken.

– Pippi är den av Astrid Lindgrens figurer som är mest lånad av alla. Det finns andra som kommit i skymundan och som barn har lite svårare att ta till sig idag, men Pippi lever verkligen, säger barnbibliotekarie Petronella Winbladh.

Hur firar ni Pippi?

– Vi uppmärksammar de flesta bilderboksjubilarer, så när det gäller Pippi kan vi lova att det kommer att hända saker. Vi har inte spikat något, men det är klart att det vore roligt med en Pippi-lördag med skattjakt. Det finns oändligt mycket man skulle kunna göra.

Det är 75 år sedan första boken om Pippi Långstrump gavs ut av Rabén & Sjögren. Astrid Lindgren fick idén när dottern Karin låg sjuk och krävde att hon skulle berätta om Pippi Långstrump.
Det är 75 år sedan första boken om Pippi Långstrump gavs ut av Rabén & Sjögren. Astrid Lindgren fick idén när dottern Karin låg sjuk och krävde att hon skulle berätta om Pippi Långstrump.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!