Elever som uteblir – så agerar skolan

Varje år försvinner ett antal elever utomlands i Sverige, I vissa fall beror det på hedersrelaterade omständigheter. Just nu saknas en elev i Vimmerby kommun. Anledningen till frånvaron i det fallet är oklar.

Gymnasiechefen Anders Eriksson berättar att skolan haft fall med elever som riskerat att bli förda utomlands mot sin vilja för att gifta sig. "Om vi misstänker att det har något med hederskultur att göra så gör vi en orosanmälan till socialförvaltningen", säger han.

Gymnasiechefen Anders Eriksson berättar att skolan haft fall med elever som riskerat att bli förda utomlands mot sin vilja för att gifta sig. "Om vi misstänker att det har något med hederskultur att göra så gör vi en orosanmälan till socialförvaltningen", säger han.

Foto: Lena Dahlberg

Vimmerby kommun2023-09-04 18:30

Sedan höstterminens start är det en elev på gymnasiet som inte har dykt upp. I grundskolan saknas ingen elev i Vimmerby kommun just nu. 

– Jag kollade med rektorerna och fick svaret att det var en elev som inte hade dykt upp efter sommarlovet. I det här fallet vet vi inte anledningen till varför eleven är frånvarande och vi vet inte heller om eleven kommer tillbaka, säger Anders Eriksson, verksamhetschef för gymnasiet och vuxenutbildningarna.

Från skolans sida finns det inte anledning till någon oro för den här eleven av hedersrelaterade skäl, enligt Anders Eriksson. Men det har funnits fall tillbaka i tiden där skolan har behövt agera. 

– Jag har dock jobbat länge i skolan och vet att det har funnits fall med elever som har uttryckt att de inte vill gifta sig utan vill gå färdigt skolan först. Jag minns en kille som inte ville åka tillbaka, men jag tror han gjorde det i alla fall, eftersom han inte ville gå emot familjens vilja. I det fallet var vi inte oroliga för att det skulle hända något med honom, men han uttryckte att han inte var sugen på att gifta sig just då. 

Oftast är äldre ungdomar öppna med att de ska åka tillbaka till sitt ursprungsland för att gifta sig och mentorer, lärare och annan personal kring eleven brukar kunna ha en ganska bra fingertoppskänsla för när det kan finnas skäl till oro. 

– Skulle det vara så att vi misstänker att det har något med hederskultur att göra så gör vi en orosanmälan till socialförvaltningen –  om elever är under 18 år. Om eleven är över 18 år är det en lite annan hantering där det mer handlar om stöd och hjälp, säger Anders Eriksson.

Exakt hur många barn- och ungdomar i Sverige som varje år försvinner utomlands, och hur många av dem som utsätts för någon form av hedersrelaterat brott är okänt men i Ungdomsstyrelsens rapport "Gift mot sin vilja" framgår det att cirka 70 000 personer i åldern 16–25 år i Sverige lever i en situation där de inte helt fritt kan välja vem de vill gifta sig med.

År 2020 polisanmäldes 19 fall av misstänkt barnäktenskapsbrott och under 2021 var den siffran uppe i 87 fall, enligt en rapport från Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. 

Så säger lagen

Giftermål kan vara ett skäl till att barn- och ungdomar under 18 år tvingas slita skolan och förs tillbaka till sitt ursprungsland. Såväl barnäktenskap som tvångsäktenskap är förbjudet enligt svensk lag. 

Från och med januari 2019 har lagen skärpts och det är nu också förbjudet att erkänna utländska barnäktenskap. Det gäller oavsett vilken anknytning personerna hade till Sverige när äktenskapet ingicks eller hur gamla de är när frågan prövas av en myndighet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!