Så hög blir kommuntoppens lön

Lönen för kommundirektören i Vimmerby höjs till 99 900 kronor. I det ingår även ersättningen Carolina Leijonram har för uppdraget som vd i Vimmerby kommun Förvaltning AB.

Nu är lönen för 2019 klar för kommundirektör Carolina Leijonram som får 99 900 kronor i månaden från och med april i fjol.

Nu är lönen för 2019 klar för kommundirektör Carolina Leijonram som får 99 900 kronor i månaden från och med april i fjol.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby kommun2020-01-07 17:46

Det innebär att lönen höjs med drygt en procent eller 3 650 kronor per månad om man räknar i pengar. Höjningen gäller från och med 1 april förra året. Olika skäl, inte minst höstens arbetsmiljösituation och politiska turbulens, har skjutit den nya lönen på framtiden.

–  Det här är en årlig lönerevision och ingen förhandling i egentlig mening, säger Niklas Gustafsson (M) t.f vice ordförande i kommunstyrelsen som satt den nya lönen tillsammans med oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

På tisdagen fick övriga i kommunstyrelsen information om lönerevisionen för kommundirektören.

– Det här innebär att det blir samma lönenivå som för motsvarande tjänst i grannkommunen Hultsfred, säger Niklas Gustafsson.

Kommunchefen där, Lars Rönnlund, har också 99 900 kronor i månaden för jobbet som kommunchef och uppdraget som vd i det kommunala industriaktiebolaget. Utöver det har han också en ersättning på 1 500 kronor per månad för resor med egen bil. Några sådana ersättningar har inte kommundirektören i Vimmerby.

Kommundirektören i Eksjö, Tord du Rietz, har en månadslön på 86 500 kronor. Han har inga uppdrag i något kommunalt bolag.

I Kinda kommer den nya kommunchefen Sergei L. Sorokin få 85 000 kronor i månaden när han tillträder 15 januari och i Västervik har kommundirektör Anders Björlin en månadslön på 104 150 kronor.

Hur motiverar ni lönesättningen?

– Hon är högsta tjänsteman och chef för uppemot 1 500 anställd och som vd i VKF AB även chef över de bolagens vd:ar, säger Niklas Gustafsson.

– Funktionen som kommunchef ska vara löneledande, säger Jacob Käll (C) som tillträder som ordförande i kommunstyrelsen på fredag.

Så är inte fallet i dag.

– Genom förmåner utöver den rena lönen ligger vd för Vimmerby energi- och Miljö högre i dag, säger Niklas Gustafsson.

Det är en av anledningarna till att en lönerevision ska genomföras.

– Vi vill få en helhet för hur vi ska hantera lönesättningen, både mellan kommunen och de kommunala bolagen och det innebär att vi i stort sett kommer att titta på all lönesättning. Kalmar kommun har gjort det och har i dag bara raka löner, säger Niklas Gustafsson.

När den är klar kommer lönerna för 2020 att sättas. När det blir är inte klart än.

Carolina Leijonram avböjer att kommentera sin nya lön.

– Jag hänvisar till arbetsgivaren som har satt lönen, säger hon.

Blivande kommunalrådet Jacob Käll (C), t.f vice ordförande Niklas Gustafsson (M) och Ola Gustafsson (KD) är ense om att tjänsten som kommundirektör ska vara löneledande i kommunens organisation.
Blivande kommunalrådet Jacob Käll (C), t.f vice ordförande Niklas Gustafsson (M) och Ola Gustafsson (KD) är ense om att tjänsten som kommundirektör ska vara löneledande i kommunens organisation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!