Så många personer anvisas till Vimmerby

Enligt bosättningslagen är kommuner skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning efter anvisning. Nu har siffrorna för kommande år släppts.

"Än så länge har det inte varit några problem, hoppas vi kan fortsätta lösa det." svarar Narges Sadeghi på frågan om det är svårt att hitta bostäder till de nyanlända som blir anvisade till Vimmerby.

"Än så länge har det inte varit några problem, hoppas vi kan fortsätta lösa det." svarar Narges Sadeghi på frågan om det är svårt att hitta bostäder till de nyanlända som blir anvisade till Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson/arkiv

Vimmerby kommun2019-11-19 15:00

Hem&Hyra var först med att rapportera om anvisningarna för nyanlända kommande år.

Totalt rör det sig om 7100 personer som ska bli anvisade till kommuner över hela landet. 5000 av dessa personer är kvotflyktingar, vilket är personer som flytt från sitt land och som blivit utvalda av FN:s flyktingorgan UNCHR att få flytta till ett annat land.

De återstående 2100är personer som redan finns i Sverige, som fått uppehållstillstånd och ska flytta ifrån Migrationsverkets anläggningar.

– Hur många som ska anvisas för bosättning och mottagande under året styrs av länstalen som tas fram utifrån Migrationsverkets prognoser och beslutas av regeringen. Länsstyrelserna beslutar därefter kommuntalen, som är länstalen fördelade på kommunnivå, skriver Irene Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket, i ett mail. 

Det totala antalet personer som kommer att anvisas till Kalmar län under 2020 ligger på 87 personer. Det är sex av länets 12 kommuner som får nyanlända anvisade, det största antalet får Kalmar kommun med 41 personer. För Vimmerby kommuns del är det fem personer, samma antal som i år. 

Är fem personer en rimlig anvisning för Vimmerby?

– Ja det tycker jag. Det handlar inte om så många så det är rimligt. Fem personer är ju ungefär som en familj, om man tänker så. Det påverkar inte kommunen jättemycket om en familj flyttar in eller ut. Så det ska gå att hantera, säger Narges Sadeghi, enhetschef för integrationsenheten på Vimmerby kommun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!