Så rustar förvaltningarna för sjukfrånvaro

Kommunens olika förvaltningar ser över planerna för hur verksamheten ska skötas om det blir stora sjukdomsbortfall bland personalen.

Kommunens fyra olika förvaltningar har sett över hur man ska lösa bemanningen i verksamheterna vid stora sjukdomsbortfall.

Kommunens fyra olika förvaltningar har sett över hur man ska lösa bemanningen i verksamheterna vid stora sjukdomsbortfall.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2020-03-23 06:00

– Socialförvaltningen har planering för att säkra bemanning genom prioritering av arbetsuppgifter och omfördelning av personal. Blir många sjuka får vi inrikta oss på det som är det mest primära, de äldre. Det är de som ska skyddas. Själva tanken med en pandemiplan är ju att förhindra att folk dör, säger Lars Sandberg (C), ordförande i socialnämnden. 

Inom socialförvaltningen är det ingen ökad sjukfrånvaro. Än. Men det kan ändra sig från en dag till en annan – och det finns också en oro hos en del personal, enligt Sandberg.

– Vi prioriterar att ta hand om frågor från brukare och personal. Och vi är noga med att betona att det är viktigt att man inte går till jobbet om man har minsta symtom. 

Vi har sökt socialchef Anette Nilsson. 

Barn- och utbildningsförvaltningens pandemiplan tydliggör hur man ska prioritera vid olika nivåer av sjukdomsbortfall bland personalen i verksamheterna. Vid ett sjukdomsbortfall på över 50 procent kan det bli aktuellt att stänga vissa skolor och transportera elever till andra, men det handlar om bedömning från fall till fall enligt Ola Karlsson, barn- och utbildningschef. 

– Vi kommer göra allt vi kan för att hålla våra skolor igång men det kan bli så att vid väldigt ansträngda lägen och väldigt många sjukskrivna personal att vi måste stänga vissa skolor. Då fixar vi med skolskjutsar som skjutsar eleverna till en annan skola som tar emot dem. 

I dagsläget har man inga stora sjukdomsbortfall.

– Som det ser ut just nu har vi inga bekymmer att hålla verksamheterna igång, säger han.

Hultsfred och Vimmerby har en gemensam miljö- och byggnadsförvaltning, där Anders Helgee är chef.

– Vi har vårt vanliga uppdrag så länge inget annat sägs. Beroende på hur allvarligt det är så drar vi ner på olika verksamheter utifrån hur samhällsviktiga de är.

Kommunstyrelseförvaltningen som består av flera avdelningar har ingen gemensam pandemiplan enligt kommunchef Carolina Leijonram. 

"Det är svårt att göra en gemensam underliggande plan för så olika typer av verksamhetsområden. Varje chef jobbar intensivt med att efter sina förutsättningar säkra sin bemanning efter de förutsättningar som anges i den övergripande pandemiplanen. Vi prioriterar det arbete som behöver göras med anledning av Covid-19 och många uppgifter som vi har inom våra ordinarie uppdrag får stå tillbaka." skriver hon i ett mejl. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!