Så ska de äldre skyddas från smittan

Hittills har Vimmerby kommun lyckats hålla det nya coronaviruset borta från kommunens fyra vård- och omsorgsboenden.

"Vi följer expeternas råd och hittills har det räckt, men ingen vet vad som väntar. Men just nu är det stabilt" säger socialchefen Annette Nilssont.v. T.h Sirpa Lumme, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vimmerby kommun.

"Vi följer expeternas råd och hittills har det räckt, men ingen vet vad som väntar. Men just nu är det stabilt" säger socialchefen Annette Nilssont.v. T.h Sirpa Lumme, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vimmerby kommun.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2020-04-17 18:00

– I dag finns ingen konstaterad smitta på våra vård- och omsorgsboenden. Besöksförbudet gör väldigt mycket och vi hade strikta restriktioner även innan det nationella förbudet infördes, säger Anette Nilsson, chef för socialförvaltningen i Vimmerby.

De äldre är den mest utsatta riskgruppen för Covid 19. Vimmerby kommun har en relativt stor andel äldre befolkning, nära 20 procent är 70 år eller äldre, enligt SCB, Statistiska centralbyrån. Det är nära 3 000 personer. Någonstans mellan 700 och 800 av dom har kommunala insatser som hemtjänst, hemsjukvård eller boende på vård- och omsorgsboende. Besöksförbudet innebär att de drygt 140 som bor på Borghaga, Vimarhaga, Kvillgården eller Vidala inte får träffa andra än vårdpersonalen.

Hur gör ni för att personal inte ska smitta de boende?

– Vi är noga med att all personal håller den basala hygien som alltid gäller och lika noga följer vi de rekommendationer om förstärkta rutiner som regionens enhet för vårdhygien uppdaterar kontinuerligt, och ingen går till jobbet om man känner minsta lilla symptom, säger Anette Nilsson.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Sirpa Lumme, förklarar de extra restriktionerna och kraven på skyddsutrustning.

– Den basala hygienen innebär att alltid tvätta händerna och att ha handskar och förkläde när man arbetar nära en brukare. Det förstärkta skyddet innebär att personalen har ansiktsvisir, särskilda handskar och i vissa fall även förkläden med lång ärm så snart en brukare har förkylningssymptom. Utrustningen byts innan man går till nästa brukare, säger hon.

– Informationen finns på alla arbetsplatser och med hjälp av en QR-kod kan man få den även på andra språk än svenska, säger Lumme.

Petra Dahlström Wall är ordförande för Kommunal i Vimmerby, där en stor del av de 900 medlemmarna jobbar inom omsorgen.

– Våra medlemmar gör alltid det här jobbet, inte bara nu, och som vi ser det har kommunen jobbat väldigt bra med beredskapen. Frågetecknen handlar om det finns tillräckligt med skyddsutrustning och hur vi får ut den, säger hon.

Just nu har vi skyddsutrustning, både egentillverkad och inköpt, så det räcker. Men det samordnas både i kommunen och i länet så att det landar där det bäst behövs. I kommunen har vi logistikgruppen som sköter det, säger Annette Nilsson.

Förvaltningen förbereder även för att ha en enhet där personer med konstaterad smitta kan vårdas vid behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!