Under eftermiddagen kom beskedet att kommunen stänger Vimmerby gymnasium, Lärcenter och Campus Vimmerby från och med onsdag, till följd av rekommendationerna.
Enligt Ola Karlsson, barn- och utbildningschef, kommer distansundervisning att bedrivas enligt vanligt schema.
– Vi ska försöka bedriva undervisning så normalt som möjligt utifrån de här förutsättningar.
En försvårande faktor är enligt Ola Karlsson att man i dagsläget inte vet något om tidsperspektivet.
– Gymnasiet får parallellt börja förbereda för vad man ska göra om det fortgår under en längre tid så att elever ska ha möjlighet att ta studenten som vanligt. Det kommer kräva många kreativa lösningar, men min bedömning är att jag har fullt förtroende för gymnasiet som kommer göra det här bra.
Anders Eriksson, verksamhetschef för gymnasiet och vuxenutbildning anser att man har goda möjligheter att fortsätta bedriva undervisning digitalt.
– Förutsättningarna är ganska goda för att upprätthålla en bra kvalité på undervisning även om det skulle vara digital eller på distans. Situationen är lite speciell men den är inte unik på det sättet att använda digital undervisning.
Mattias Nordqvist, campuschef på Campus Vimmerby tycker att de är bra rustade för distansundervisning.
– Vår undervisning bygger på tekniken, vi kommer även att ha möjlighet att om det skulle vara så, att sända utifrån Campus till elever som befinner sig i hemmiljö. Men vi anpassar oss efter det som kommit och de beslut som är, så vi kommer att vara stängda för undervisning på plats på Campus.
Om Sverige kommer att följa grannländernas exempel och stänga även grundskolorna återstår att se. Josephine Svensson, högstadierektor på Astrid Lindgrens skola, kalkylerar med att det kan komma.
– Vi planerar mycket för det här, både för att redan nu hantera de elever som skickas hem med bara lite förkylningssymtom och behöver hjälp med undervisningen hemma – och för att det kan bli en större förändring för oss.
Förutsättningarna för högstadieeleverna att följa undervisningen utanför skolan är bättre än tidigare, säger hon.
– Läromedelsföretag släpper sina digitala läromedel fria, vilket hjälper oss att använda dem över nätet på annat sätt. Att politikerna lokalt tidigare fattat ett bra beslut att alla högstadieelever ska ha chromebooks gör att det också är lättare.