– Det här har vi jobbat med ett tag och det är flera anledningar till varför vi gör det. Dels så har det efterfrågats av ungdomar, att kunna få kontakt med beslutsfattare på ett enklare sätt än vad det är idag för unga. Det är också beslutsfattare som själva vill ha och veta vad unga tycker, säger Anja Persson, ungdomssamordnare på Vimmerby kommun.
En annan anledning är också barnkonventionen som blir lag vid årsskiftet.
– Det är en del utav vårt barnkonventionsarbete. Men det är också en del av vårt ungdomspolitiska arbete, ungdomspolitiken går från 13–25 år, så det är ju en kombination, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun.
Verktyget kommer att finnas på kommunens hemsida under en flik som heter "Ung i Vimmerby". Verktyget består av ett formulär där man får välja något av följande områden: skola, skolmat, föreningsliv och fritid, parker och miljöer, fastigheter, företag och näringsliv, eller annat.
– Utifrån frågan, vilket område den hamnar inom, så skickas den vidare till rätt person, så ska den sen återkoppla och ge ett svar, berättar Anja Persson.
Det är tjänstepersoner inom kommunens förvaltningar som blivit tilldelade ansvaret för de olika områdena.
– Allra viktigaste är återkoppling, hur den än ser ut. För det kan nog vara så att man som ung känner att man kanske kommer med åsikter och förslag men man får aldrig höra hur det har gått med det. Så den biten är väldigt viktig, fortsätter Anja Persson.
Enligt Anders Degerman ligger en del av utmaningen i att få ungdomarna att hitta till hemsidan. Tess Frid, ordförande, och Allis Nilsson, vice ordförande i Vimarskolans elevråd har deltagit i arbetsmöten tillsammans med kommunen och de har framfört synpunkter på hur man kan lösa det problemet.
– Jag tror på det, bara man får ut det och att det får en lite roligare layout, säger Tess Frid.
– Ingen vill lägga en halvtimme på att komma in på sidan, då tappar man intresset, säger Allis Nilsson.
Efterfrågan av ett kommunikationsverktyg lyftes för ett halvår sedan av elever under klassråd.
– Det känns bra att vi får ge feedback och att de har tagit tag i det som vi efterfrågat, säger Allis Nilsson.
Vad är målet?
– Det är ju en del av en medborgardialog och det är klart ungdomarna har ju jättemycket kloka synpunkter som vi vill komma åt, säger Anders Degerman.