Så tvingas mäklare göra i coronakrisen

I spåren av Covid-19 satsar fastighetsmäklare i Vimmerby och Hultsfred på digitala visningar för att minska risken för smittspridning.

Magnus Boberg, mäklare, säger att behovet av digitala visningar varit extremt lågt i Vimmerby och Hultsfred. I stället har spekulanter kommit på enskilda visningar i smittider.

Magnus Boberg, mäklare, säger att behovet av digitala visningar varit extremt lågt i Vimmerby och Hultsfred. I stället har spekulanter kommit på enskilda visningar i smittider.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby kommun2020-04-22 13:00

– Vi har kunder i hela landet. Folk kan inte röra sig på samma sätt och flera har efterfrågat digitala visningar, säger Lisa Danielsson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

– Det har säkert funnits ett behov innan också, säger hon och förklarar att man tidigare erbjudit det när det efterfrågats om spekulanter inte kunnat ta sig till fastigheter.

Ett problem är dock undersökningsplikten.

– Undersökningsplikten kvarstår men en digital visning kan ge en första inblick om det är något för kunden eller ej och om den ska ta tiden att resa hit, beskriver hon.

Hon beskriver att visningarna, efter corona, tar längre tid.

– Man kan exempelvis ha ett sällskap ute och ett inne så att man håller distans. Vi har även separata visningar.

Har corona påverkat er verksamhet?

– Än så länge har det rullat på och vi har inte märkt någon större skillnad. Men det kan ändra sig. Man får ta en dag i taget, säger hon.

Även Fastighetsbyrån erbjuder digitala visningar.

– Men intresset är extremt svagt, säger mäklaren Magnus Boberg.

Han tror att den främsta anledningen är att smittspridningen inte varit så påtaglig i det här området jämfört med storstäderna. 

– Vi har haft enstaka visningar. Men då är det främst utländska spekulanter som haft svårt att komma hit. Det är ett bra alternativ men vi har märkt att det inte går att ersätta en visning i verkligheten. Det blir alltid en följdvisning, säger han. 

Han förklarar att enskilda visningar täckt upp behovet.

– De har ökat istället för att fler personer kommit samtidigt på en utannonserad visning.

Köper och säljer folk hus just nu?

– Vi har inte sett någon nedgång än, förklarar han och delger att man kommer att nyanställa en person under försommaren.

På Länsförsäkringar fastighetsförmedling finns möjligheterna till digitala visningar men de har inte fått gehör före någon enskild visning, berättar mäklare Susanne Gustafsson.

– Vi har färre antal personer vid visningarna och lägger ut visningar vid fler tillfällen. Vi är väldigt noga med restriktionerna, säger hon.

Susanne Gustafsson säger att verksamheten märkt en avmattning på marknaden.

– Man har oftast den mesta försäljningen nu men det är lugnare på marknaden än det brukar.

Hon tror det kan bero på en försiktighet från säljarna.

– Man kan vara orolig för att ta in folk och att man inte får det priset man vill, då folk inte kan resa på samma sätt, säger hon.

Husvisningarna tar längre tid än de brukar göra då större och enstaka visningar ersätts av färre och enskilda.
Husvisningarna tar längre tid än de brukar göra då större och enstaka visningar ersätts av färre och enskilda.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!