Sex stadsnät ska ingå i tajtare samarbete

Vimmerby Fibernät ingår nu i ett utökat regionsamarbete mellan sex småländska kommuner. ”Vi kan få större verksamhet i vår fibernätsaffär”, säger Torbjörn Swahn, vd för Vimmerby Fibernät.

Torbjörn Swahn, vd för Vimmerby Fibernät, ser stora möjligheter med det utökade regionsamarbetet mellan stadsnäten i sex av länets kommuner.

Torbjörn Swahn, vd för Vimmerby Fibernät, ser stora möjligheter med det utökade regionsamarbetet mellan stadsnäten i sex av länets kommuner.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-10-03 08:00

Kommunägda stadsnät i sex av Kalmar läns kommuner går nu samman för att tillgängliggöra sin infrastruktur för fler nationella och internationella operatörer, som vill söka sig till Kalmarregionen. Syftet är också att på sikt förbättra både driftsäkerheten i näten genom att minska sårbarheten vid avgrävningar och andra störningar. Det handlar om stadsnäten Vimmerby Fibernät, Västervik Miljö & Energi, Emmaboda Energi & Miljö, Högsbynät, Kalmar Energi Elnät AB och Nybro Energi.

Vad betyder det här för Vimmerbys del?

– Samarbetet gör en skillnad, vi känner att vi kan få en större verksamhet i vår fibenätsaffär. När vi kan överbrygga med kopplingar till våra grannkommuner kan vi få kunder som behöver interkommunala förbindelser, samtidigt kan vi i vår gruppering bli lite starkare så vi kan påverka regionen och öka intresset av att köpa förbindelser av oss, säger Torbjörn Swahn, vd Vimmerby Fibernät.

Förhoppningen är också att samverkan ska skapa förutsättningar för att möjliggöra ytterligare utbyggnad tack vare samverkan och effektivisering. Arbetet med att etablera ett regionnät, där basen är den fiber som redan är etablerad i respektive stadsnät, kommer att påbörjas redan under hösten.

– Vi är på gång, vi har skrivit avsiktsförklaring och har en handlingsplan där vi redan startat i ett skapligt tempo med de första punkterna, säger Torbjörn Swahn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!