Kommunen smyckar sliten fastighet

Karlbergsfastigheten har sett lite smådeppig ut en längre tid. Nu har kommunen gjort ett tappert försök att piffa upp fasaden med hjälp av en tygbeklädnad. "Bra initiativ", tycker Mikael Sandström, ordförande i föreningen Bevara Vimmerby.

Den tråkiga fasaden har fått nytt liv och ser nu lite mer inbjudande ut.

Den tråkiga fasaden har fått nytt liv och ser nu lite mer inbjudande ut.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby kommun2023-08-31 17:30

Fastigheten, som tidigare inhyste bilaffär, har stått tom i flera år och har med tiden förfallit. Men nu har stora delar av huset fått ett nytt utseende i och med en tygbeklädd fasad som täcker de gamla slitna väggarna. 

Vepan har köpts in av fastighetskontoret på Vimmerby kommun. 

– Det är dels för att skydda så man inte ser vad som finns där inne, men också för att det ska se lite trevligare ut eftersom det är en parkering som vi hänvisar en hel del människor till, bland annat under turistsäsongen, säger Torbjörn Bergström, fastighetschef.

Vepan sattes upp nu i somras och enligt Torbjörn Bergström har den fått både ris och ros. 

– Någon har varit irriterad men vi har samtidigt fått väldigt mycket beröm för att det ser lite roligare ut där nere. 

Vad kostar den här vepan?
– Det handlar om runt 20 000 kronor. Jag vet att det är kris med pengar men jag tycker att den gör nytta. Vi har köpt in den för att kunna använda den flera gånger, så det är ingen engångsgrej. Den är uppdelad i sektioner och går att använda för att sätta upp på byggnadsställningar vid renoveringar eller vid andra tillfällen när vi vill skärma av, säger Torbjörn Bergström. 

Föreningen Bevara Vimmerby, med ordföranden Mikael Sandström i spetsen, tycker att det är ett bra initiativ från kommunens sida. 

– Även om man kanske kan tycka att det är en potemkinkuliss, så är det ett väldigt trevligt sätt att dölja en extremt ful byggnad. Så det är ett steg i rätt riktning, verkligen. Det här innebär nog också att någon bebyggelse på den här tomten inte lär ske under min livstid – om inte jag blir väldigt gammal. Därför tycker vi också att man kunde göra i ordning parkeringen utanför så den blir lite trevligare, med lite gröna ytor, medan tidens kvarnar mal, säger han. 

Kommunen äger fastigheten sedan några år tillbaka. En ny detaljplan ska tas fram för området och det har pratats om att bygga bostäder, alternativt skapa någon form av park. Exakt när det kommer ske är dock oklart i nuläget.

Vad används byggnaden till idag?

– Just nu är det i stort sett förråd för Vimmerby kommun. Det är svårt att prata om någon tidsplan än så länge. Som konjunkturen ser ut nu så måste det hända något först, säger Torbjörn Bergström. 

Mikael Sandström, i föreningen Bevara Vimmerby, gillar kommunens initiativ, även om han hoppas att ännu mer ska hända med Karlbergsfastigheten. "Det är ett steg i rätt riktning", säger han.
Mikael Sandström, i föreningen Bevara Vimmerby, gillar kommunens initiativ, även om han hoppas att ännu mer ska hända med Karlbergsfastigheten. "Det är ett steg i rätt riktning", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!