Slutet på en nästan 50 år lång era

1972 började Toyotabilar säljas i Vimmerby. Knappt 50 år senare är den eran över i och med att Nilssons bilhall tappar sitt kontrakt med Toyota.

Nilssons Bilhall kommer att ha enbart försäljning av begnade bilar samt vara serviceverkstad för Toyota och BMW från och med årsskiftet.

Nilssons Bilhall kommer att ha enbart försäljning av begnade bilar samt vara serviceverkstad för Toyota och BMW från och med årsskiftet.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2020-01-05 18:00

Sedan juni 2013 har Nilssons Bilhall varit märkesexklusiv återförsäljare för Toyota i Vimmerby. Från och med årsskiftet är dock samarbetet avslutat.

– Vi fortsätter som auktoriserad serviceverkstad för Toyota samt BMW och med försäljning av begagnade bilar, säger Pär Nilsson, vd på Nilssons Bilhall.

Från Toyotas sida beklagar man att samarbetet inte kan fortsätta och utvecklar varför.

– Det är naturligtvis alltid tråkigt när Toyotas försäljningsrepresentation försvinner från en ort, men Toyota är måna om att kunderna hos alla våra återförsäljare erbjuds ett brett utbud av våra modeller i moderna faciliteter. Tyvärr har inte försäljningsvolymen i Vimmerby de senaste åren varit tillräckligt hög för att återförsäljaren ska kunna investera i allt som krävs för att erbjuda det och samtidigt själva ha en uthållig lönsamhet, säger Erik Gustafsson som är informationschef på Toyota Sverige.

Hur ser du på situationen?

– Jag är medveten om att volymen i försäljning som vi har presterat inte räcker till för de krav som ställs. Nu jobbar vi vidare med inriktning på försäljning av begagnade bilar och jag utesluter inte att något annat nybilsmärke kan bli aktuellt i framtiden, säger Pär Nilsson.

Innebär det här några förändringar i personalstyrkan?

– Nej, vi kommer vara sju anställda fortsatt, säger Pär Nilsson.

Historiskt sett har Vimmerby varit känt för att ha en mängd bilhandlare med många nybilsmärken i förhållande till stadens storlek. Den som var med och såg till att Toyota kom till Vimmerby från början var Christer Svensson som började bedriva bilhandel med sin bror redan 1964.

– Vi tog in Toyota som första handlare i Kalmar Län 1972 om jag minns rätt. Det var lite tufft i början att övertyga köpare att prova japanskt, men det tog inte så lång tid innan folk insåg att man fick bilar med bra kvalité till ett rimligt pris, säger Christer Svensson som fick vara med på en riktig resa genom åren.

– Toyota hade många populära modeller genom åren och vi kunde expandera och byta lokal flera gånger innan vi till slut hamnade på Vimmerbyallén 1992. 2008 bestämde vi oss efter flera års övervägande att sälja till Holmgrens, säger Christer Svensson.

Hur ser du på att Toyota inte längre säljs i Vimmerby nu?

– Det är alltid tråkigt när det blir så, men min bild är att branschen är tuffare nu för tiden, säger Christer Svensson.

Toyota och Nilssons Bilhall har avslutat sitt samarbete.
Toyota och Nilssons Bilhall har avslutat sitt samarbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!