Det är snart dags för niondeklassare över hela landet att skicka in sina gymnasieansökningar. Eleverna på Astrid Lindgrens skola väntar både spänt och nervöst på att få svar och en del elever är mer säkra på vilken linje de ska gå än vad andra är.
Clara Leijonram har valt att söka till samhällsprogrammet i Vimmerby. Hon tyckte att det är ett bra val då det är en bred linje och kan ge henne många val för att sedan kunna läsa vidare på högskola eller universitetet. Hon tycker att det ska bli skönt med en ny start på en ny skola.
Casper Kindman har också valt att söka till samhällsprogrammet, men han är inte säker på vilken inriktning han vill gå. Det finns tre olika inriktningar, samhälle, media och beteendevetenskap. Det är inte förrän i tvåan som man väljer inriktning, så han har lite tid på sig innan han behöver bestämma sig, men det lutar mot samhälle eller beteendevetenskap. Casper Kindman tycker som Clara Leijonram att det är en bra linje att välja för den ger honom en bra grund att stå på.
– Om jag saknar något så kan jag läsa in det på komvux, säger Casper.
Han säger att han egentligen hade velat gå ekonomiprogrammet, men det finns inte i Vimmerby. Den finns bland annat i Västervik men han var inte så sugen på att pendla varje dag.
Pendling är dock inget som hindrar Ebba Rinaldo som har sökt skonomiprogrammet i Västervik.
– Det går bra med bussar för elever mellan städerna och det tar inte så lång tid heller, säger Ebba Rinaldo.
Det finns möjlighet att starta ett eget företag på den här linjen och efter att ha varit på jobb- och utbildningsmässan Frammis, så är Ebba sugen på att starta ett UF-företag. Möjligheten till att plugga vidare finns även här.
Ingen av eleverna vi talat med upplever att det är många av deras kamrater som har sökt utanför Vimmerby gymnasium. Det är om man vill gå på en speciell linje som inte finns här som man söker till till exempel Västervik, Hultsfred eller Linköping.
Hur känns det inför att börja på gymnasiet?
– Det kommer att bli mycket nytt på grund av pendlingen, säger Ebba.
Men hon är inte orolig då hon känner några som går på gymnasieskolan i Västervik. De är alla tre spända på att få komma till en ny skola. Det kommer att bli nya klasser med både nya och bekanta ansikten, nya lokaler och nya lärare.
– Det kommer bli mer ansvar för skolan, tror Clara Leijonram.