Nyligen lades vildsvinskött till i upphandlingen av livsmedel som kostenheten i Vimmerby kommun har med sin leverantör.
– Det finns en diskussion kring att vi måste börja använda vildsvinsköttet i den vardagliga matlagningen så det känns bra att vi kan få in det i vår produktion, säger Sofia Andersson som är chef på kost- och lokalvårdsenheten i Vimmerby kommun.
Vilka fördelar ser du med att använda vildsvinskött?
– Det är bra både närings- och klimatmässigt. Vi får ett bra kött av vilt som dessutom är jagat lokalt och blir närproducerat, säger Sofia Andersson.
Ser du några nackdelar?
– Alla är ju inte vana vid att äta vilt och kan vara ovana vid smaken i början.
För att lösa det kommer man börja med rätter som bara delvis består av vildsvinskött.
– Vi har provlagat sex olika recept på viltfärslimpa och biffar där vi använt en fjärdedel viltfärs och resten fläskfärs. Det gäller att hitta rätt kombination så inte viltsmaken bli för dominant, men ändå framträder. Maten har serverats till gäster på äldreboenden med gott resultat. Inom kort kommer de här rätterna dyka upp på menyn för hela kommunen, säger Conny Linder som är områdeschef och har ansvar för tillagningsköket på Vimarskolan.
Flera nya upphandlingar är på gång framöver för kostenheten.
– Vi har redan många lokala leverantörer och fler är på gång så det känns bra att jobba vidare med närproducerat, säger Sofia Andersson.