Vimmerby kommuns skolverksamhet förstärks för tredje året i rad genom ett statsbidrag avsett att gynna likvärdig utbildning. För 2020 handlar det om 9,4 miljoner kronor för Vimmerbys del. Bidraget delas, enligt skolchef Ola Karlsson, inte ut efter invånarantal utan efter befolkningsstruktur. Det utgår bland annat från föräldrars utbildningsbakgrund och andelen utomlandsfödda.
Vimmerby kommun har använt samma nyckeltal när man bestämt hur pengarna ska fördelas när två tredjedelar av beloppet går till skolorna, för att täcka de enskilda skolornas behov.
– Skolorna får själva bedöma vad de behöver pengarna till, förklarar han.
Statsbidraget gör att kommunen kan behålla en förstärkt insats med kuratorer i de lägre klasserna. Det har tidigare gjorts möjligt med ett tidigare statsbidrag, som nu plockats bort.
Ola Karlsson berättar att bidraget för likvärdig utbildning kommer finansiera en pedagogtjänst, som jobbar med samordning och digitalisering, inom skolan.
– Framförallt ska det vara ett stöd för lärarna, så att de i sin tur kan nyttja digitaliseringens möjligheter för eleverna, säger han.
Vimmerby kommun tittar även på kompetensförsörjningen framåt och skapar möjligheter för lärare att vidareutbilda sig och jobba halvtid med bibehållen heltidslön, som en del av statsstödet.
– Vi ser att specialpedagoger är ett sårbart område. Det är svårt att rekrytera och det är pensionsomgångar, säger Ola Karlsson.
Två anställda kommer kunna erbjudas utbildningen som startar i höst. En samordningstjänst på 20 procent kring nyanländas lärande återinsätts.
– I samband med det har vi köpt in ett digitalt läromedel med ett stort språkstöd för elever med annat modersmål.
Satsningen "Natur och teknik för alla" förstärks med ännu ett par nya utbildningslådor till kommunens skolor.
– Är det en mindre skola kan det vara svårt att göra laborationer då man inte har utrustning eller lokaler. Då finns utbildningslådor i olika områden med allt material för den undervisningen. De lådorna flyttas sedan runt, förklarar Ola Karlsson
En förändring jämfört med tidigare år är att kommunerna inte blir återbetalningsskyldiga av bidraget. Det är något som Peter Karlsson, (c) nämndordförande, välkomnar stort då det innan fanns risk att det blev en dubbelsmäll.
– Om man drog ner budgeten fick man betala tillbaka och det drabbade kommuner som hade det allra svårast, säger han.