Statistiken visar att medelpriset per kubikmeter skog på riksnivå landar på 449 kronor. I södra Sverige hamnar priset på 669 kronor per kubikmeter, det är en prisutveckling på 5,8 procent mot 2018. Norra delen av landet har priset på skogsmark stannat på samma som under 2018; 273 kronor per kubikmeter.
En anledning till att det är en så stor ökning i södra Sverige tror Magnus Edmark, mäklare på LRF Konsult i Vimmerby och Västervik, beror på ett stort intresse för ägande av skog.
– Det bor mycket folk här. Det handlar lite om mjuka värden, man tycker det är härligt att äga skog och gå i sin egen skog och sköta den. Då är det ju att man vill ha nära till sin skog, säger Magnus Christiansson, mäklare på LRF Konsult i Vimmerby och Västervik.
– Det är tätt med industrier här, i Norrlands inland till exempel är det långt till industrier, det är längre transporter, fortsätter han.
Trots problem med granbarkborreangrepp och ett sänkt virkespris har det inte märkts av på prisutvecklingen.
– Det tycker vi är intressant också för vi har väl trott att priserna skulle gå ner nästan. Det kanske inte har slagit igenom ännu i och för sig, för det tar ett tag innan vi hinner säljer några gårdar. Men än så länge har det inte påverkat alls, säger Magnus Christiansson.
Om det finns ett stort intresse av att köpa skog, finns det skog att köpa?
– Det är också en stor del i det hela. Utbudet är lågt. Det är bara 20 procent som kommer ut på marknaden av de gårdar som överlåts. Jag jobbar även med generationsskiften där vi överlåter inom familjer, det är nästan fler sådana, säger Magnus Christiansson.
Man ser en ökning av nya skogsägare.
– Trenden som vi kan se i vår statistik är att det är fler som köper som inte äger något sen innan. Fast det är fortfarande en stor övervikt, det är 65 procent som redan äger skog sedan innan av våra köpare, säger Magnus Christiansson.
Enligt Magnus Edmark väljer fler att investera i skog när det går dåligt på börsen.
– Man märker faktiskt också av att om det blir sämre på börsen så kan det vara många som plockar ut sina pengar och placerar dem i skog i stället, eftersom det är mer långsiktigt.
Så man kan säga att pengar växer på träd?
– Ja, för där kan man säga att direkt avkastning är hur mycket träden växer och så avverkar man efter hand. Sen har man den andra delen om marken ökar i värde, säger Magnus Christiansson.