Stora skillnader i VA-taxa mellan kommunerna

Invånarna i Vimmerby och Hultsfred betalar drygt 2 000 kronor mindre om året för vatten och avlopp än Högsbyborna. Det visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning av VA-priser.

4 581 kronor är VA-taxan per år i Vimmerby för en typlägenhet på 67 kvadratmeter, enligt Nils Holgersson-gruppens kartläggning. Sammanställningen visar på stora variationer mellan landets kommuner.

4 581 kronor är VA-taxan per år i Vimmerby för en typlägenhet på 67 kvadratmeter, enligt Nils Holgersson-gruppens kartläggning. Sammanställningen visar på stora variationer mellan landets kommuner.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-10-30 16:00

Kostnaden för vatten varierar stort bland Sveriges kommuner enligt Nils Holgersson-gruppens kartläggning. Högsbyborna har den dyraste årskostnaden för vatten och avlopp i Kalmar och Gotlands län – drygt 6 700 kronor. Billigast är det i Kalmar, där kostnaden är drygt 4 000 kronor per år.

Vimmerby och Hultsfred kommuner ligger i det billigare skiktet i Kalmar län. Hultsfred är tredje billigaste kommunen med en snittkostnad per år på drygt 4 300 kronor och Vimmerby kommer på fjärde plats med en årskostnad på 4 581 kronor. I sammanställningen har man utgått från en lägenhet på 67 kvadratmeter.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgersson-gruppen i ett pressmeddelande.

Även prisutvecklingen varierar stort över landet. Rapporten visar att 26 kommuner har höjt taxan med 10 procent eller mer det senaste året. I Kalmar län står Emmaboda för den kraftigaste taxehöjningen från 2019 till 2018, där har kostnaden ökat med 6 procent. I Hultsfred och Vimmerby var höjningen 2,5 respektive 3,4 procent.

I den dyraste kommunen, Ockelbo, kostar det drygt 8 200 kronor per år - fem gånger mer än i den billigaste, Solna, där kostnaden är drygt 1 640 kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!