Storebrokören firade 40 år med konsert

På lördagen firade Storebrokören 40 år med en jubileumskonsert i Vimmerby kyrka. Kören har en lång och gedigen historia.

Storebrokören firar 40 år. I lördags genomfördes en jubileumskonsert i kyrkan i Vimmerby.

Storebrokören firar 40 år. I lördags genomfördes en jubileumskonsert i kyrkan i Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2019-10-22 20:00

Stig-Erik Eriksson är ordförande för Storebrokören och har själv varit med sedan 1986. 

– Jag var ju inte med från första början, men jag vet att kören grundades av Sven-Inge Gustafsson. Han var ledare för den dåvarande kyrkokören i Storebro och fick en förfrågan från folk som tyckte att det skulle vara roligt att sjunga, men inte kände så starkt band till kyrkan. Därför startade han Storebrokören som då kallades för hembygdskör och där ingick även en del medlemmar från kyrkokören, säger Stig-Erik Eriksson.

Genom åren har Storebrokören framträtt i en rad olika sammanhang och även fått möjlighet att ge sig ut på turné inom och utom landets gränser. Dessutom har de framträtt tillsammans med flera stora artister.

– Under en period på 1980-talet gjorde kören framträdanden tillsammans med Anna-Lena Löfgren och fick bland annat möjlighet att åka till Hamburg med henne. Sedan har kören samarbetat en hel del med Mats Paulsson. Dessutom har det blivit en del framträdanden i TV, bland annat har vi varit med i Café Norrköping, säger Stig-Erik Eriksson.

Vad är tjusningen med att sjunga i kör?

– För mig är det kamratandan och glädjen. Känner man sig lite trött eller är på dåligt humör vänder det snabbt så fort man börjar sjunga, säger Stig-Erik Eriksson.

Kören har i dagsläget 28 medlemmar och gör 10-12 framträdanden om året.

Hur ser framtiden ut?

– Det är lite svårt att rekrytera framförallt nya män. Sedan är vi på jakt efter en ny pianist. Annars ser det bra ut.

Ann-Marie Forsberg är sedan några år tillbaka dirigent för Storebrokören.
Ann-Marie Forsberg är sedan några år tillbaka dirigent för Storebrokören.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!