Svensk tillverkare besökte whiskysällskapen

Intresset för whisky växer stadigt. I Vimmerby finns två whiskysällskap och i veckan samlade de för en gemensam provning av dryck från en svensk tillverkare.

Omröstning kring vilken sort som var godast. Resultatet blev jämnt.

Omröstning kring vilken sort som var godast. Resultatet blev jämnt.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2019-10-19 16:05

Det var ett 40-tal personer som samlade på Bakfickan i Vimmerby när Vimmerbys två aktiva whiskysällskap anordnade en gemensam träff för att genomföra en provning.

– Vårt sällskap har varit igång sedan 2007 och de andra har varit aktiva några år till. Båda gängen har 20–25 medlemmar som träffas regelbundet ett par gånger om året och genomför provningar, , säger Mattias Borsiö som är med i sällskapet som heter Four shot and feins.

– Vi brukar välja ut fem eller sex sorter varje gång så när man tänker efter är det nog över 500 sorter vi har provat genom åren. Tjusningen med Whisky är dock att det finns så många sorter och tillverkare från olika länder och det kommer ständigt nytt så man blir aldrig fullärd, fortsätter han.

Anledningen till att man hade valt att ha en gemensam provning var att den svenska tillverkaren High Coast Destillery var inbjuden för att visa sitt utbud.

– Vi startade tillverkning i destilleriet utanför Kramfors 2010. Först under namnet Box, men numera heter vi High Coast efter Höga Kusten, säger Tord Guldbrand som är märkesambassadör för företaget.

Vad ska man tänka på under en provning?

– Först och främst ska man skilja på att dricka och att smaka. Den här typen av dryck är inte till för att snapsa utan man ska smutta och smaka ordentligt för att hitta dryckens karaktär. Sedan är smaken väldigt personlig så det är alltid svårt att säga vad folk kommer tycka är godast, säger Tord Guldbrand.

Ett 40-tal personer var samlade på Bakfickan i onsdags för whiskyprovning.
Ett 40-tal personer var samlade på Bakfickan i onsdags för whiskyprovning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!