Tio år sedan kommunen sålde ALV

En stark folkopinion och krav på folkomröstning. Flera högre motbud i sista stund. Men efter nära ett och ett halvt års turbulent debatt beslutade fullmäktige enigt att sälja Astrid Lindgrens Värld till Saltkråkan AB.

Carl-Axel Centerstig minns alla turer i debatten om kommunens försäljning av ALV från handslaget med nils Nyman utanför entrén i september 2008 till avgörande beslutet i fullmäktige den 25 januari 2010. "Utvecklingen har blivit över förväntan" säger han.

Carl-Axel Centerstig minns alla turer i debatten om kommunens försäljning av ALV från handslaget med nils Nyman utanför entrén i september 2008 till avgörande beslutet i fullmäktige den 25 januari 2010. "Utvecklingen har blivit över förväntan" säger han.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2020-01-18 10:00

– Det var tufft att bli så ifrågasatta som framtida ägare, säger Nils Nyman, dåvarande vd för Saltkråkan AB, när han ser tillbaka på den utdragna försäljningsprocessen för tio år sen.

– Det fanns ingen annan än familjen. De hade rättigheterna till alla sagorna. Det enda vi hade var mark och byggnader, säger Carl-Axel Centerstig, som var kommunalråd när kommunen sålde större delen av Astrid Lindgrens Värld till Saltkråkan AB, ett bolag helägt av Astrid Lindgrens arvingar.

Den intensiva och utdragna debatten pågick från hösten 2008 till slutet av januari 2010 och kan närmast bara jämföras med skoldebatten i Vimmerby 2015. Under tiden hölls bland annat stormöte i privat regi om affären och en särskild hearing som Företagarna i Vimmerby ordnade. 

Över 2 200 personer, varav drygt 1 200 godkända, krävde en kommunal folkomröstning om affären. Men fullmäktige sa nej till kravet.

Kritikerna ansåg främst att kommunen sålde Astrid Lindgrens Värld för billigt och att man skulle tappa kontrollen över det för hela besöksnäringen så viktiga lokomotivet. Det fanns även vissa farhågor att Astrid Lindgrens Värld riskerade att flyttas till något större befolkningscentrum i Sverige eller till och med Tyskland.

– Engagemanget visar den starka känsla och stolthet människor känner över att ha Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby och att det var kommunalt ägt. Det måste man ha förståelse och respekt för. Men i ett kommunalt perspektiv tänkte vi framåt och såg att det fanns behov av många stora investeringar i äldreboenden och industrimark och vi hade redan byggt om gymnasiet för 100 miljoner, då kunde vi inte engagera oss ekonomiskt i parken, säger Carl-Axel Centerstig.

– När vi förstod vad folk var oroliga för kunde vi sitta stilla i båten. Vi visste hela tiden att de farhågorna aldrig skulle inträffa, säger Nils Nyman.

 En av de mest kritiska rösterna var kommuninvånaren Björn Boethius i Ydrehammar.

– Mina invändningar handlade bara om priset. Jag ansåg att anläggningen var värd så mycket mer, och det kan man väl säga har visat sig också, säger Björn Boethius med hänvisning till hur företaget utvecklats.

Samtidigt ger han med beröm godkänt till ägarna.

– Mycket har skett och det sker professionellt. Så visst har man förvaltat köpet oerhört bra.

Björn Boethius blev talesperson för ett hemligt lokalt konsortium som tre dagar före fullmäktiges avgörande beslut lade ett skriftligt bud drygt fem miljoner högre.

Om ert konsortium lyckats köpa anläggningen hur hade det sett ut då?

– Det är en hypotetisk fråga, men det är nog tveksamt om vi lyckats investera på samma sätt. Vi hade inte de ekonomiska musklerna, säger han.

Sen Saltkråkan, numera Astrid Lindgren AB, blev ägare har ungefär en halv miljard kronor investerats i parken. I snitt 50 miljoner om året. 

– Helt enligt vår grundinställning. Vi har råd att återinvestera hela vinsten och det avser vi att fortsätta med, säger Nils Nyman.

Han är mycket nöjd med den utveckling som skett de senaste tio åren. 

– Vi är oerhört nöjda med den fantastiska utveckling vi har haft på alla fronter, och det som kanske ligger mig närmast om hjärtat är kvalitén på den upplevelse vi ger våra besökare. Våra gästers omdömen har gått från höga 4,5 till fantastiska 4,75. Det är jag stolt över.

Fakta om affären

25 september 2008: Kommunen avsåg att sälja ALV för 22,5 miljoner till Saltkråkan AB.

26 oktober 2009: Fullmäktige sade nej till en folkomröstning om försäljningen.

22 januari 2010: Lokalt konsortium bjuder fem miljoner mer än värderingen.

25 januari 2010: Ägarna till Kolmården och Gröna Lund bjuder 35 miljoner.

25 januari 2010: Fullmäktige beslutade att sälja 70 procent till Saltkråkan för 24,3 miljoner kronor.

ALV 2010: Anställda: 27. Besökare: 420 000.

ALV 2019: Anställda 63. Besökare: 540 000.

Karta: Astrid Lindgrens Värld
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!