Tjänstemän och KSO får inte ha möten ensamma

Vid tisdagens kommunstyrelsesammanträde gällde en av punkterna en rapportering från det pågående arbetet för att förbättra arbetsmiljön i stadshuset.

"Det är total enighet om hanteringen" säger Leif Larsson (C) om beslutet att KSO måste samråda med kommundirektör innan hon tar kontakt med tjänstemän.

"Det är total enighet om hanteringen" säger Leif Larsson (C) om beslutet att KSO måste samråda med kommundirektör innan hon tar kontakt med tjänstemän.

Foto: Hussein Ibrahimi/arkiv

Vimmerby kommun2019-10-08 20:32

Vid det extrainsatta kommunstyrelsesammanträdet som hölls för drygt en vecka sedan tillsattes en arbetsgrupp bestående av Niklas Gustavsson (M), Helen Nilsson (S), och Jacob Käll (C). Arbetsgruppen har fått i uppdrag att genomföra en konsekvensanalys, riskbedömning och ge förslag på en handlingsplan. 

På tisdagens presskonferens efter ordinarie KS-sammanträde presenterades fyra punkter som arbetsgruppen arbetat fram. Akivitetsplanens första punkt gör gällande att kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C) måste först samråda med tf kommundirektör Marie Halldén innan kontakt får ske med tjänstemännen, på möten får hon eller tjänstemännen inte vara ensamma. Arbetsmiljöfrågor kommer att vara en stående punkt på kommande KS-sammanträden. Nu har arbetsgruppen ytterligare drygt 14 dagar på sig att arbeta fram en handlingsplan, en återrapport förväntas på ett extrainsatt KS-möte. Ett exakt datum för när mötet ska äga rum har ännu inte bestämts. 

– Det här är den första delen som vi tagit fram i den här gruppen, där även skyddsombud ingår, säger Niklas Gustavsson (M).

– De här fyra punkterna som är tagna här, de gäller från och med idag. Vi känner oss nöjda att vi är på banan, säger Helen Nilsson (S). 

Samtliga partier i KS och kommunfullmäktige sägs stå bakom punkterna:

– Alla partier som finns i fullmäktige och även i kommunstyrelsen var med på mötet och har samma bild och står bakom samma beslut. Det är total enighet om hanteringen. Det här var första tillfället som man fick en samlad bild om hur det ser ut och då har man fattat de här besluten utifrån arbetsgruppens förslag helt och hållet, säger Leif Larsson (C), kommunfullmäktiges ordförande som avböjer att kommentera själva beslutet personligen.

– Jag sitter inte i kommunstyrelsen så jag vill därför inte kommentera det beslutet, skriver Leif Larsson i ett mail.

Ingela Nilsson Nachtweij deltog inte när arbetsmiljön, som var sista punkten på dagordningen, diskuterades på sammanträdet, men deltog i resterande punkter på KS dagordning. På presskonferensen fanns hon inte på plats:

– Anledningen är att hon är på annat nu, säger Helen Nilsson (S).

Vi har vid upprepade tillfällen både på tisdagen och onsdagen sökt Ingela Nilsson Nachtweij för en kommentar, utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!