Tjorven och Melker pensioneras i ALV

Saltkråkan har gjort sitt. ALV:s enda inomhusmiljö skrotas. ”Vi har grunnat i flera år”, säger vd Jocke Johansson.

Vimmerby kommun 5 november 2019 17:00

Till höstmarknaden i Astrid Lindgrens Värld har Saltkråkan med tåg och scener ur tv-serien rensats ut till förmån för utställare. Och några fler avgångar i miljön, en satsning på drygt 20 miljoner som invigdes under 100-årsfirandet av Astrid Lindgren 2007, blir det inte, som Dagens Vimmerby var först att berätta om.

Inget lätt beslut, förklarar Jocke Johansson.

– Det är en uppskattad miljö, men tekniken var utdömd och det finns inte reservdelar att köpa längre. Det hade kostat oss åtminstone ett par miljoner att byta till ny teknik, det är inte försvarbart.

– Saltkråkan ligger inte i linje med den utveckling vi gjort. Dockorna är jättefina, men det var dags att pensionera dem. 

Byggnaden ska nu få nytt användningsområde. Att låta huset involveras i den nya Karlssonmiljö, som står näst på tur i investeringsplanerna, är dock inte aktuellt.

– Det finns det inga tankar på. Men det går att hitta på mycket. Vi tänker inte hasta fram något.

Ger det här utrymme för nya miljöer?

– Flödesmässigt ser vi ingen utmaning eftersom Saltkråkan inte svalt så många. Först har vi en jättesatsning på Villa Villekulla, därefter vill vi förnya Karlsson och också Junibacken. Men det finns olika nya miljöer vi diskuterar och som ligger i pipeline.

Vad skulle du vilja se?

– Utveckla Lotta på Bråkmakargatan med skådespelare, göra något större av Mio min Mio, Mästerdetektiven Blomkvist är jättehärlig. Men vi stänger inte dörren för någon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa