Tre gånger mer i inkomst på p-böter

För ett år sen höjdes flera p-böter kraftigt. I somras fördubblades övervakningen. Det gör att kommunens inkomst på felparkering nästan tredubblats.

Maria Åkerö är trafikingenjör på Vimmerby kommun. Hon ser ingen direkt förbättring av parkeringsmoralen trots högre böter och fördubblad bevakning.

Maria Åkerö är trafikingenjör på Vimmerby kommun. Hon ser ingen direkt förbättring av parkeringsmoralen trots högre böter och fördubblad bevakning.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2020-01-01 12:00

Det framgår av en sammanställning som trafikingenjören på kommunen, Maria Åkerö, gjort på uppdrag av Vimmerby Tidning. Någon förbättring av parkeringsmoralen kan hon dock inte se än.

– Nej, felparkeringsanmärkningarna per timma är betydligt högre under perioden september till november i år än motsvarande period förra året, säger hon.

 Då var det 1,69 felparkeringar per övervakad timma. I år var det 3,08.

1 januari 2019 höjde kommunen flera straffavgifter för felparkering kraftigt, några steg från 300 till 900 eller till och med till 1 100 kronor. Men avgiften för glömd p-skiva och att tiden gått ut höjdes inte, utan ligger fortfarande kvar på 300 kronor. Det är de två i särklass vanligaste förseelserna, tillsammans står de för 69 procent av alla 2 200 felparkeringar som bestraffats. 

Under året har också bevakningstiden fördubblats till 24 timmar i veckan efter en ny upphandling.

–  Vi såg att det fanns ett behov av mera övervakning, bland annat för att underlätta för snöröjning och andra arbeten som ofta försvåras av felparkerade fordon, säger Maria Åkerö.

Effekten har blivit att kommunens intäkter på felparkeringarna nära tre dubblats till och med november i år, jämfört med samma period i fjol. Då fick kommunen in 350 000 kronor. För 2019 blev det drygt en miljon kronor.

Överskottet går till trafiksäkerhetsåtgärder.

– Vi har bland annat gjort en utredning om hur vi ska göra säkrare skolväg för eleverna vid Vimarskolan, säger hon.

Storgatan är också en av de ställen där många bötfälls.
Storgatan är också en av de ställen där många bötfälls.
Karta: Vimmerby centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!