"Tuff utmaning att klara budgeten nästa år"

Totalt blir det cirka 17 miljoner kronor mer till de kommunala verksamheterna nästa år. Men majoritetens ledamöter i kommunstyrelsen ser svåra utmaningar att nå målen.

Kommunstyrelsens t.f ordförande Niklas Gustafsson (M) och Ola Gustafsson (KD) ser budgeten för 2020 som en tuff utmaning för de kommunala verksamheterna.

Kommunstyrelsens t.f ordförande Niklas Gustafsson (M) och Ola Gustafsson (KD) ser budgeten för 2020 som en tuff utmaning för de kommunala verksamheterna.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-11-12 19:31

–  Det är ett jättetufft läge så det innebär en svår utmaning för alla att klara målen nästa år, säger Niklas Gustafsson (M) i en kommentar till kommunstyrelsens beslut om budget.

Majoritetens budgetförslag innebär att det totalt fördelas 17 miljoner kronor i ökat anslag till nämnderna. Åtta miljoner till socialnämnden, sex till barn och utbildning och tre till kommunstyrelsens verksamheter.

–  Vi har också 2,7 miljoner som oförutsett, eftersom vi inte är helt säkra på att den summan kommer ännu, och vill därför inte inteckna den, säger Niklas Gustafsson.

När budgetramarna spikades i somras redovisade nämnderna tillsammans ett behov på 46 miljoner kronor.

– Tyvärr har vi inte mer pengar att fördela än det här, säger Ola Gustafsson.

Fullmäktige har redan beslutat att skatten ligger kvar oförändrad.

Socialdemokraterna presenterade sitt budgetförslag först inför kommunstyrelsens sammanträde. Det bygger främst på ett antal uppdrag man vill ha genomförda och ett tillskott på två miljoner kronor mer än vad majoriteten föreslår. Pengar partiet räknar med kommer i form av statsbidrag.

Sverigedemokraternas budgetförslag innehåller bland annat ett överskottsmål på 2,5 procent, cirka 25 miljoner kronor. Majoritetens mål är två procent, knappt 20 miljoner, medan vänstern vill sänka det en procent för att få mer pengar, cirka tio miljoner, till de kommunala verksamheterna.

Prognosen för årets resultat är ett plus på drygt tio miljoner, det vill säga cirka en procent av inkomsterna från skatter och statsbidrag.

–  Det blir tufft att nå målen nästa år med tanke på underskotten i verksamheterna i år och att vi har svårt att klara överskottsmålet i år också, säger Niklas Gustafsson.

Kommunstyrelsen beslutade också om en investeringsbudget på totalt 80 miljoner kronor. Bland de större investeringarna finns en ny förskola i Nybble och utbyggnaden av vård- och omsorgsboendet Vidala i Södra Vi.

–  Vi vet inte när vi kan börja med förskolan. Så länge överklagandet mot detaljplanen inte är utrett kan vi inte göra något, säger Niklas Gustafsson.

Kommunen och kommunkoncernens låneram höjs med tio miljoner och kommer att omfatta 1 440 miljoner kronor.

–  Men hela utrymmet är inte använt eftersom vi amorterat en hel del, säger Niklas Gustafsson.

Fullmäktige ska besluta om budgeten i mitten av december.

Karta: Stadshuset i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!