Tunakillen etablerad som TV-profil

Alfred Svensson från Tuna har gjort en riktig resa på senare år, från att slå igenom på Youtube med humoristiska klipp till etablerad TV-profil.

Alfred Svensson som Billy med kollegan Leif som spelas av Klas Eriksson. Fjärde säsongen av serien har nyligen sänts på SVT.

Alfred Svensson som Billy med kollegan Leif som spelas av Klas Eriksson. Fjärde säsongen av serien har nyligen sänts på SVT.

Foto: Stina Stjernkvist

Vimmerby kommun2020-01-11 11:00

När vi når Alfred Svensson sitter han på flygplatsen i Luleå på väg hem efter nyårsfirande i Arjeplog. Vi hinner knappt börja vårt samtal innan en kille kommer fram och frågar är det du som är han?

– Det händer allt oftare att folk kommer fram och vill säga hej och ta en bild så jag är ganska van nu och tycker det är roligt att få höra att folk tycker att det vi gör är kul, säger Alfred Svensson som blivit känd som Billy i humorserien om Leif och Billy som han skapat med kollegan Klas Eriksson.

Nyligen sändes det sjätte och sista avsnittet av seriens fjärde säsong.

Vad har ni fått för respons?

– Vi har helt klart fått övervägande positiv feedback. Det känns som att det blev den bästa av alla säsonger och folk peppar oss att jobba vidare. Jag vet att det första avsnittet hade en halv miljon tittare på SVT när det sändes linjärt och att det var uppe på 200 000 visningar på Play efter en vecka. Det är siffror som överträffar våra förväntningar och slår tidigare rekord för oss, säger Alfred Svensson.

Vad var största utmaningen med senaste säsongen?

– Det var helt klart att gå från avsnitt på en kvart till en halvtimme. Det kräver så mycket mer. Tidigare kunde man bygga ett avsnitt kring en kort händelse. Nu behövs en bredare story med flera sidospår för att hålla intresset bland tittarna. Det blir ett annat hantverk när man ska skriva och klippa, säger Alfred Svensson som profilerats alltmer av tv-kanalen på sistone.

– Vi var med och hade en sketch i ett specialprogram som SVT sände på julafton. Sedan är jag med i en liten tralierfilm för SVT Play där jag sitter i ett pariserhjul på Gröna Lund med bland annat Fredrik Skavlan. Det var väldigt kul att spela in och han var väldigt trevlig, men någon inbjudan till Skavlan fick jag inte, säger Alfred Svensson.

Svensk humor har en tradition med kända duos som Hasse och Tage samt Magnus och Brasse.

Har ni inspirerats något av dem?

– Visst känner jag till dem, men jag är inte särskilt bevandrad i deras verk. Både jag och Klas brukar ha svårt att svara på var vi får inspiration ifrån. Det är nog bara att vi har samma humor och jobbar så bra tillsammans, säger Alfred Svensson.

Vad händer närmast?

– Vi har beviljats medel för manusarbete av SVT för en femte säsong av Leif och Billy så förhoppningsvis kan vi spela in den i vår också, säger Alfred Svensson.

Alfred Svensson från Tuna har gjort en häftig resa de senaste åren.
Alfred Svensson från Tuna har gjort en häftig resa de senaste åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!