Turismnäringen sammanfattade året

När representanter för turismnäringen i Vimmerby Kommun samlades i Rådhuset på ALV för att summera året som gått blev det mycket rekordsiffror.

En rad representanter för turismnäringen i Vimmerby var samlade i Rådhuset på ALV nyligen för att sammanfatta det gångna året.

En rad representanter för turismnäringen i Vimmerby var samlade i Rådhuset på ALV nyligen för att sammanfatta det gångna året.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2019-12-04 18:00

Astrid Lindgrens Värld hade redan redovisat ett rekord i antal besökare för 2019 i 537 000. Piroska Kallay från Vimmerby turistbyrå som hade bjudit in till tisdagens möte kunde även rapportera att antalet hotellövernattningar som gjorts i Vimmerby kommun 2019 var drygt 240 000.

– Det är också rekord och en ökning med 4,8 procent jämfört med ifjol, säger Piroska Kallay som även märkt av ett ökat intresse med besökare på turistbyrån i Rådhuset på torget i Vimmerby.

– Vi har haft 21 000 besökare och det är en rejäl ökning jämfört med de senaste åren och faktiskt i paritet med vad vi hade på den tiden då vi även skötte om utlämning av nycklar till boenden, säger Piroska Kallay.

En av gästerna på mötet var Vimmerby kommuns tillförordnade kommunalråd Niklas Gustafsson som berättade om sitt arbete och syn på turismen.

– Jag ser turismen som kommunens viktigaste näring. Den lockar otroligt mycket folk till stan så utan den hade vi inte haft mycket, säger Niklas Gustafsson.

ALV:s vd Jocke Johansson hade en egen punkt på programmet där han gick in på faktorer som bidragit till årets rekordsiffror och hur man ska jobba vidare i framtiden.

– Rekordet i antal besökare kan förklaras på olika vis. Den gynnsamma kronkursen är en faktor, trenden att det är lite mer politiskt korrekt att semestra hemma istället för att flyga långt en annan. Sedan tror jag att vi har dragit nytta av ett bra jobb flera år tillbaka i tiden där vi haft nöjda besökare som har delat med sig av sina upplevelser till vänner och bekanta. Ett sådant gott rykte är väldigt värdefullt, sa Jocke Johansson.

Går det att öka antalet besökare ännu mer?

– Om vi exempelvis kunde öka antalet bäddar i Vimmerby kommun med omnejd från 1000 till 2000 så skulle vi få ännu fler besökare. Under de perioder när trycket är som störst säljs hotellpaket med entré till parken till och med i Linköping, säger Jocke Johansson.

På mötet var även Oskar Lind från Region Kalmar på plats och berättade om projektet Biking South East som Wimer Bike Park numera är en del av samt andra projekt inom turism som Region Kalmar står bakom. Jenni Leppelt från visithultsfred var också på plats och berättade om arbetet med infopoints som det finns tolv av i Hultsfreds kommun. I Vimmerby har det funnits en på försök på Oxgården i år och nästa år är tanken att det ska finnas fem totalt.

Astrid Lindgrens Världs vd Jocke Johansson hade rekordsiffror att rapportera.
Astrid Lindgrens Världs vd Jocke Johansson hade rekordsiffror att rapportera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!