Turistbyrån: "Det ökar varje vecka"

På turistbyrån i Vimmerby ser man en ökad efterfrågan av naturupplevelser, fler husbilar och fler svenskar.

Förutom svenskar är majoriteten av turistbyråns besökare tyskar, danskar och holländare. "Svenskar kanske inte besöker en turistbyrå, utan kollar på internet istället", säger Emelie Madsen.

Förutom svenskar är majoriteten av turistbyråns besökare tyskar, danskar och holländare. "Svenskar kanske inte besöker en turistbyrå, utan kollar på internet istället", säger Emelie Madsen.

Foto: Martina Gradian

Vimmerby kommun2020-07-27 18:00

– Det är fler svenskar än det brukar vara, och mycket lokalbefolkning. Jag tror att man generellt har dålig koll på vad som finns att göra där man själv bor, säger Emelie Madsen på turistbyrån. 

Ett vanligt år tar turistbyrån emot 400-500 personer om dagen. I år ligger siffran på 100-160 personer. 

– Vi ser att det ökar varje vecka, det är definitivt mer nu än i maj och juni men det är ändå väldigt lite jämfört med ett vanligt år, säger hon. 

Många efterfrågar naturupplevelser.

– Efterfrågan på natur och utomhusaktiviteter har egentligen ökat varje år, men i år har det ökat massor, säger Madsen.

Det är också fler husbilar i år. Madsen tror att husbilssemester är en uppåtgående trend. 

– Många som har husbil åker ju vanligtvis ut i Europa, men nu tror jag att man tar Sverigevarvet istället. Just husbil är ju väldigt praktiskt, där finns allt du behöver och det är bara du som rör sakerna, säger hon.

När det gäller trängsel har Madsen inte upplevt att många är oroliga. 

– Visst ringer folk och vill dubbelkolla hur mycket besökare det är på olika ställen, och vi har ju lite koll, men det är verksamheternas egna ansvar och jag tror att alla följer reglerna och gör vad de kan, säger hon. 

Ser du några risker med att turister ändå hittar till Vimmerby?

– Ja visst kan det finnas risker, men mycket av Vimmerbys upplevelser är utomhus och alla måste ta sitt ansvar, så jag hoppas folk gör det. Och vad jag har sett verkar de göra det, säger Madsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!