Mercatus, som tillverkar teknik för rening och återvinning av förorenade vätskor, är en i raden av företag som påverkats av Corona-krisen.
– För att råda bot på situationen så jobbar vi i vår krisgrupp, säger Mercatus vd Pär Bragsjö.
Det innebär bland annat att en av ägarna och tillika ordförande Christina Alsér, de senaste veckorna, gått in som en extra resurs och jobbar mer operativt i bolaget.
– Ingen vet vart det här slutar. Det gäller att ha beredskap åt många håll. Mercatus har jättemycket att göra men vi kommer inte in på industrierna. Vi vet inte vad som händer dag för dag. Det gäller att ha gas och broms och se vad som händer i omvärlden, säger hon.
Christina Alsér säger att man för en diskussion kring korttidspermitteringar och inte är främmande för det då uppdragen pausats. Idag jobbar 32 personer på företaget varav en är placerad i Stockholm och resten i Vimmerby.
Mest märks inbromsningen gentemot den tillverkande industrin.
– När det gäller bland annat skärvätskerening är det tvärstopp. Det finns ingen som svarar och man är inte ens på jobbet, då bolagen stängt ner sina verksamheter då de inte får materiel till sin produktion. Ett andra ben för oss är vår service och eftermarknad. Vi har jättemycket projekt och även om vi sagt vi kan ha skyddsutrustning och inte behöver träffa någon, så kommer vi inte in, beskriver hon.
Hon förklarar att Mercatus har verksamhet gentemot energibolag.
– Det är samhällsviktig verksamhet och där finns full verksamhet och bemanning. Det fungerar så länge vi får leveranser och vi kan göra inköp.
Christina Alsér berättar att företaget nu försöker rusta för tiden efter corona. Det gör man bland annat genom att satsa mer på utvecklingsavdelningen och kompetensutveckling.
– Vi fortsätter också med förstudien om den nya byggnationen på Krönsmon som vi ska ta beslut om i styrelsen i juni. Det är så lätt att dras ner men det kommer en tid efter corona, säger hon.
Samtidigt poängterar hon att hon lider med de som står inför säsongsstart.
– De är krockkudde i hela den här krisen. Nu gäller det att vi krokar arm. Det är så viktigt att vi stöttar på hemmaplan och "hemestrar". Vem vill bo i en bygd där vi inte har en levande handel. Det här kan bli en ögonöppnare att värdesätta det vi har på hemmaplan. Det brukar alltid komma goda saker ur kriser, säger Christina Alsér.